Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Konyhai fogalmak
al forno sütőben elkészítve vagy átsütve
al dente nem teljesen puhára főzött tészta (a fogunkat is használnunk kell az elfogyasztásához)
barnamártás (vagy spanyolmártás) szalonnával, vegyes zöldséggel, vöröshagymával, paradicsommal, kevés cukorral és fűszerekkel készült, erőleves alapú mártás
bearni mártás tárkonnyal, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült mártás
besamel vajból, lisztből és tejből készült alapmártás
bordói mártás barnamártás vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel és babérlevéllel
chutney vagy csatni zöldségekből-gyümölcsökből készült, általában csípős indiai mártás
citronád cukorral összefőzött citromhéj
crustade vagy krusztád tésztakosár
dresszing öntet
filé kicsontozott, szálkátlanított hús vagy hal
fingerfood kézzel ehető, általában szószba mártogatható gyorsfalat
graham teljes kiőrlésű lisztből készült
grillázs mézben, pirított cukorban elkészített dió vagy más olajos mag
hasé töltött leveles tészta
Julienne nagyon vékony csíkokra szeletelt zöldség
kakastaréj irdalt, sült szalonnaszelet
krokett ropogós
kruton pirított zsemleszelet
kuszkusz búzából vagy más gabonából készült, durvára őrölt dara, illetve ennek főtt változata, vagy ebből és húsból, zöldségből álló egytálétel
madeira mártás spanyol mártás madeira borral
marinád fűszeres, sós, ecetes, hagymás lében pácolt halféle, vagy pedig száraz / nedves pác
Marsala mártás fűszeres barnamártás Marsala borral
medium közepesen átsütött, belül rózsaszín hús
mousse vagy musz hab
ricset babból és árpakásából készült étel
roast beef vagy rosztbif érlelt marhahús egyben megsütve
rolád tekercs
royal vagy rojál tojássárgája és tejszín keveréke, étel sűrítéséhez
salsa vagy szalsza általában apróra vágott vagy összezúzott nyers alapanyagokból készült, sós vagy csípős, fűszeres mártás
sörtészta palacsintatésztához hasonló tészta lisztből, tojásból, kevés sóból és világos sörből.
spanyolmártás (vagy barnamártás) szalonnával, vegyes zöldséggel, vöröshagymával, paradicsommal, kevés cukorral és fűszerekkel készült, erőleves alapú mártás
taco hússal, zöldségfélékkel megtöltött, feltekert vagy félbehajtott tortilla (kukoricalepény)
tapas vegyes apró falatokból álló spanyol borkorcsolya, eredetileg kenyérszelet, amire halat, zöldséget stb. tettek és a borospoharat fedték be vele
toast vagy tószt pirított zsemlye- vagy kenyérszelet
tortilla spanyol tojáslepény, illetve mexikói kukoricalepény
well done jól átsütött (steak)
zóna kisadag