Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Tojás-tippek
1. A papír tojástartóba ragadt tojást úgy szedhetjük ki a legkönnyebben, ha a papírtartót bevizezzük.
2. Könnyű megállapítani, friss-e a tojás, ha sós vízbe tesszük. Ha lesüllyed, friss. Ha a felszínre jön, legyünk óvatosak, már nem az.
3. Sütemények, tojásételek készítésénél mindig érdemes egyenként egy kisebb edénybe vagy csészébe ütni a tojásokat, mielőtt hozzáadnánk a többihez. Egyetlen romlott tojás ugyanis tönkreteheti az összeset.
4. A tojásfehérjét könnyebb habbá vernünk, ha csipetnyi sót vagy néhány cseppnyi citromlevet adunk hozzá.
5. Ha tojáshabot adunk a tésztához, sose keverjük, csak óvatosan, lazán forgassuk bele, hogy el ne illanjon belőle a levegő. Így a tésztánk könnyebb és magasabb lesz.
6. A felesleges tojásfehérjét mélyhűtőben gyűjthetjük, 1 évig is eláll. Felhasználható például karácsony táján, habcsókkészítéshez.
7. Kevésbé reped meg a tojás a főzés során, ha főzés előtt a tompa végén kilyukasztjuk (tojáslyukasztóval, vagy pl. kicsi, hegyes hústűvel).
8. Nem fut szét a főzővízben a megrepedt tojás tartalma, ha a főzővízbe sót vagy néhány csepp ecetet tettünk.
9. A nem azonnal elfogyasztott főtt tojásokat mindig jelöljük meg. Ha elfelejtettük, és már nem tudjuk, hogy melyik főtt, melyik nyers, pörgessük meg őket sima felületen. A főtt tojás szabályosan forog, a nyers nem.
10. Könnyebben meghámozhatjuk a keménytojást, ha főzés után szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.