Elsóztuk az ételt...?
- Ha lehetséges, öntsünk még hozzá vizet.
-
- Keverjük a levesbe tojásfehérje habját, majd várjuk meg, amíg
kocsonyássá válik és akkor szedjük ki belőle. Magába szívja a felesleges sót.
-
- Tegyünk az ételbe fél késhegynyi szódabikarbónát.
-
- Az elsózott rántott vagy habart levesbe reszeljünk bele egy szem krumplit és forraljuk össze, majd tegyünk a lébe sok friss zöldfűszert (petrezselyem, zellerlevél stb.)
Túl édes lett az étel?
- Segíthet egy kanál citromlé vagy almaecet.
Odakapott az étel...?
- Óvatosan öntsük át az edény tartalmát egy másikba, anélkül, hogy a leégett részt felkaparnánk. Folytassuk a főzést a másik edényben.
-
- A másik edénybe átmentett ételhez adjunk megtisztított, több részbe vágott vöröshagymát, vagy száraz kenyérhéjat - ezek semlegesíthetik az enyhén kesernyés ízt.
Túl sűrű a szósz, a leves...?
- Hígítsuk vízzel, húslevessel, tejszínnel, tejföllel - attól függően, hogy milyen jellegű ételről van szó. És ne felejtsük el szükség szerint utánaízesíteni sem.
Túl híg a szósz, a leves...?
- Vegyünk ki belőle egy-két kanállal, keverjünk el benne egy kk lisztet, majd kevergetve csorgassuk az ételbe. Forraljuk össze vele (és szükség szerint ízesítsük utána).
Túl zsíros lett az étel...?
- Hűtsük ki és kanállal szedjük le róla a felesleges zsiradékot.