Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók A raguhoz 1 nagyobb csirkemell, 1 padlizsán, 4 közepes paradicsom, só, frissen őrölt fekete bors, 1,5 evőkanál koriandermag, fél teáskanál köménymag, 1,5 evőkanál friss, reszelt gyömbér, 1 evőkanál apróra vágott chilipaprika, 2 gerezd zúzott fokhagyma, reszelt szerecsendió, őrölt fahéj és friss, vágott petrezselyem, 1 evőkanál balzsamecet, 4 evőkanál olívaolaj
A kuszkuszhoz 200 g kuszkusz, 2,5 dl víz (vagy alaplé), só, bors, őrölt kömény, petrezselyem, 1-2 evőkanál vaj
A lencsesalátához 1 konzerv lencse (vagy csicseriborsó), 1 pohár joghurt, 1 evőkanál majonéz, só, bors, citromlé
Elkészítés A padlizsánt kockázzuk fel, szórjuk meg egy evőkanál sóval, és fél órára hagyjuk egy szűrőben, hogy a kesernyés leve lecsepegjen. Felhasználás előtt nyomkodjuk ki.
A paradicsom héját húzzuk le, negyedeljük el, és távolítsuk el a magokat. Mozsárban zúzzuk össze a koriandert és a köménymagot. Keverjük hozzá a szerecsendiót, a fahéjat és egy teáskanál sót.
A húst vágjuk nagyobb kockákra, és forgassuk bele a fűszerkeverékbe. 2 evőkanál olajon pirítsuk a húst aranybarnára. Adjuk hozzá a padlizsánt 2 evőkanál olaj kíséretében, és folyamatosan kevergetve süssük együtt a hússal újabb pár percig. Jöhet bele a chili, a gyömbér és a fokhagyma, és újabb néhány perc kevergetve sütés. Végül belekerül a paradicsom. Ekkor mérsékeljük a lángot, lefedjük az edényt, és kb. 1 órán keresztül pároljuk az ételt. Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel.
A kuszkuszhoz a vizet és a fűszereket felforraljuk, majd ráöntjük a kuszkuszra. 15 percig állni hagyjuk, ekkor hozzákeverjük a vajat.
A lencsesalátához keverjük össze a hozzávalókat, és fogyasztásig tartsuk hűtőben.
Tipp Készíthetjük bárányhúsból is, ahogy az eredeti receptben is szerepel. A lencse helyett csicseriborsót is használhatunk.
Levin mondja Korábban soha nem kóstoltam arab ételeket, bár mindig is éreztem irántuk valamiféle vonzódást. Most Jamie Oliverre hagyatkozva óvatos kísérletbe bocsátkoztam ezzel a fűszeres raguval. A kuszkusz is, az ízvilág is: szerelem első kóstolásra… Maradnak!