Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hogyan töltsük az időnket?
Ausztria főként a síelők kedvenc terepe, de aki az UNESCO által a Világörökség részévé választott Wachauba akar ellátogatni, az inkább ne a téli időszakot válassza, mert itt nem az Alpok havas csúcsai várják az utazót. Ezen a vidéken romantikus falvak és városkák, kolostorok, apátságok, várak, dombok, szőlőskertek és gyümölcsösök jelentik a látnivalót. Nagyon változatos a táj, de az Alpok vonulatai csak messziről látszanak. A folyónak köszönhetően itt enyhe a klíma és tavasztól őszig remek napokat tölthetünk a Duna-vidék átlagosan 500 -1000 méter magas hegyei és völgyei között.
Minden feltétel adott a kikapcsolódáshoz: hajózás és kerékpározás, hegyi túrák és romantikus séták, remek helyi ételek és jó borok - a lehetőségek adottak, csak rajtunk múlik, melyiket választjuk.
Bécsből indulva az első nagyobb állomás Krems, Alsó-Ausztria egyik leghangulatosabb városkája. Tipikus osztrák település, az óváros központja romantikus látvány, a hosszan kanyargó főutca a vásárlásra, borozgatásra és fagyizásra vágyóknak számos jó lehetőséget nyújt.
Áprilistól októberig a KremsWachauExpress kényelmes és szellős, piros szerelvényein, egyórás utazással végiglátogathatjuk a vidék legfontosabb látnivalóit, miközben a mozdonyvezető kedvesen integet a sétálóknak.
Ezután az első fontosabb állomás Dürnstein: káprázatos panoráma, hagyományos barokk építészet. A történelmi emlékek közül említésre méltó, hogy a - most ugyan már romos - várban raboskodott a 12. század végén Oroszlánszívű Richárd angol király, amikor a harmadik kereszteshadjáratot követően hazafelé tartva, Bécsben fogságba esett. Érdemes a település honlapjára is ellátogatni, mert tájékoztatót kaphatunk az aktuális mulatságokról, bornapokról, szüreti ünnepségekről, és utazásunkat ezekhez igazíthatjuk (persze ilyenkor a szálláshelyet is időben le kell foglalni).
Spitz an der Donau lehet a következő állomás, ez a szőlőskertek alatt és között fekvő település Wachau szívében fekszik. A nyári szezonban igen sok turista - főleg kerékpáros - látogatja, és minden elmondható róla, ami általában ezen a vidéken szokásos: a látványosságok között természetesen szerepelnek szőlőskertekkel borított domboldalak, kockaköves utcácskák, barokk épületek, régi polgárházak és egy még a 15. században épült, nagyon kedves plébániatemplom is.
Ha már mindent megnéztünk, csatlakozhatunk a különféle nemzetiségekből kikerülő kerékpáros baráti körök szomjas és éhes társaságához - ők rendszeresen ebben a Heurigerben (osztrák kocsma, amelyben többek között az új bort szolgálják fel) pihennek meg. De a helyiekkel is jól elbeszélgethetünk egy-egy korsó sör vagy néhány pohár bor mellett, a széles faasztaloknál.
A folyó másik oldalán lévő Aggstein várát semmiképpen se hagyjuk ki. Míg a többi településen a várromokat gyalogosan kell meghódítani, ennek a magaslatnak az az előnye, hogy kocsival is megközelíthető, így a Wachau egész területét befogó látkép komolyabb lihegés nélkül is a miénk lehet. A vár részben romos, de egyes területeit már restaurálták. A várkápolnában esküvői szertartásokat tartanak, a lovagteremben található látványos étteremben pedig ünnepelhet a násznép.
A várhegy alatt egy gabonamezőn kialakított labirintusban mérhetjük le tájékozódási képességeiket.
Willendorf: A kb. 24 ezer éves Willendorfi Vénusz lelőhelye. A mindössze 11 cm-es mészkő szobor a múlt század elején került elő a vasút építésekor, és az egyik legrégebbi emberi szoborábrázolás. (Megtekinthető a bécsi Természettudományi Múzeumban /Naturhistorisches Museum)
Melk: Wachau utolsó állomása. A Bencés Apátság az egyik legismertebb nevezetesség, monumentális épületcsoport, Európa egyik legszebb barokk építészeti alkotása. Legszebb részei: a főkapu, a Császárfolyosó, a Császárterem, a sok tízezer kötetes könyvtár, középkori kéziratokkal. A kertben ritka délszaki növényeket csodálhatunk meg.
Mit együnk?
Bármelyik településen járunk, bármelyik kiskocsmába megyünk be, Wachauban a helyi konyha specialitásai mindenütt megtalálhatók az étlapokon.
Kóstoljuk meg az óriási méretű húsos gombócot barnamártással és párolt savanyú káposztával (Fleischknödel mit Bratensaft und Sauerkraut), a rántott véres hurkát (Blutwurst) burgonyasalátával, és a serpenyős burgonyát (Winzergröstel). A mi kedvencünket se hagyják ki, ez a malacsült zsemlegombóccal és párolt káposztával (Jungschweinbraten mit Knödel und warmen Krautsalat). Az édességek közül nem maradhat ki a barackos gombóc (Marillenknödel), és mindenképpen vegyünk 1-2 üveg sárgabarack lekvárt (Marillen Marmelade) is, hogy legyen mit összehasonlítani a saját magunk által eltett lekvárokkal.
Mit igyunk?
A vidék nevezetessége a sárgabarack: kiváló barackpálinkát és sűrű, mézédes, ugyanakkor erős baracklikőrt árulnak úton-útfélen. A kontinentális éghajlat, a meredek teraszos lejtők, a forró nyarak, a hideg telek, a kedvező széljárás, a nappali és éjszakai hőmérséklet közötti különbségek mind olyan mikroklímát teremtenek, amelyet a helyi bortermelők csak dicsérni tudnak. Így magas minőségű, kiváló fehér borok kerülnek ki a pincékből, mint például a rizling és a Zöld Veltelíni.