Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hogyan töltsük az időnket?
Az ókori rómaiak Scarbantiaként ismerték, mi 1921 óta a Hűség városaként emlegetjük - hiszen ekkor döntöttek úgy népszavazás útján a soproniak, hogy városuk továbbra is Magyarországhoz tartozzon. Ezt az eseményt idézi a tavasztól őszig látogatható Tűztorony Hűségkapuja is. A torony közelében áll a Storno-ház, egy nagy tiszteletben álló, műgyűjtővé lett helyi kéményseprő mester egykori otthona is, ahol ugyancsak bőven találunk néznivalót. A város XIX. században élt városbírójának és polgármesterének lakóhelye, a Fabricius-ház ma régészeti tárlattal és a polgári lakáskultúrát bemutató kiállítással várja a látogatókat. Rövidebb, de érdekes program lehet például az Oroszlán patika, vagy a Pékmúzeum megtekintése. A Bányászati Múzeum a bányászat történetéről ad roppant szemléletes bemutatót, az őskortól napjainkig.
A nevezetességek egyik legkülönlegesebbike: az ország legkorábbról fennmaradt ó-zsinagógája; felkereshetjük a
Római Katolikus Egyházművészeti Gyűjteményt, illetve az Országos Evangélikus Múzeum helyi gyűjteményét is.
A kirándulni vágyók például a IV. Béla által idetelepített íjászok, azaz lövérek emlékét nevében őrző
dombság, a Lövérek felé vehetik az irányt, vagy a Világörökség részévé nyilvánított környékbeli területekre
- Fertő-Hanság Nemzeti Park, Fertőboz, fertőrákosi kőfejtő, fertődi Esterházy- és nagycenki Széchenyi-kastély - látogathatnak el.
Mit együnk?
Sopron egykori szőlőtermelői, a poncichterek a Bohnenzüchter szó után kapták nevüket, ami nem más, mint babtermelő - tudniillik a soproni szőlőskertekbe rendszerint babot is ültettek. Ez a tény természetesen a gasztrokultúrát is befolyásolta: számos itteni specialitás készül babbal. Így például a vegetáriánusok számára is ajánlható aszalt szilvás bableves és babsterc. Nem könnyű, ám igen ízletes főétel a babnudli. Természetesen a desszertekből sem hiányozhat a bab, amint azt a babos rétes és a babtorta példája is mutatja. Az édesebb ízekre vágyók soproni metélttel, a pogácsakedvelők babos pogácsával is kényeztethetik magukat.
Mit igyunk?
Történelmi borvidéken járunk, annak is a központjában – nem véletlen, hogy a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal 1987-ben a „szőlő és bor városa” címet adományozta Sopronnak. Koncentráljunk tehát a borválasztékra. Bár ezen a tájon az 1800-as évek végéig a fehér szőlő termesztése volt jellemző, ma elsősorban a kék szőlőfajták uralkodnak. A leghíresebb a soproni Kékfrankos, de a Zweigelt, a Cabernet sauvignon, a Merlot és a Pinot noir sem hiányzik a pincékből. A fehérborok közül a Zöld veltelini, a Chardonnay, a Tramini, a Zenit, a Sauvignon blanc és a Korai piros veltelini a legelterjedtebb. Megrögzött sörösök egy helyi sörfajta kortyolgatásával is adózhatnak a hely szellemének.