Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hogyan töltsük az időnket?
A palócokat a 19. században Mikszáth Kálmán munkássága emelte a köztudatba; „A jó palócok” című novelláskötete1881-ben jelent meg.
Kultúrájuk megőrzéséért indult 2005-ben a Palóc Út program, melyet közös szlovák-magyar tematikus útvonalként alakítanak ki, nyolc helyszínen tematikus kiállítással. Ám máris bőven van mit megnézni errefelé - amiből most csupán ízelítőt adunk.
A balassagyarmati Palóc Múzeum a palóc paraszti élet eseményeit, sorsfordulóit tárja elénk, valamint Madách- és Mikszáth-relikviákat őriz.
Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület geológiai tanösvénye, változatos őskövületekeivel, igazi időutazásra vihet minket.
Salgótarjánban a Nógrádi Történeti Múzeum jelentős Madách- és Mikszáth-anyagot mutat be, de bányászati kiállítóhellyel is rendelkezik.
A magyar-szlovák határon, Szlovákia területén a somoskői várhoz látogathatunk el, melynek északi oldalán különleges bazaltoszlopok látványában lehet részünk.
Salgóbánya közelében Salgó várát, annak közelében pedig a Boszorkánykő bazaltképződményeit tekinthetjük meg.
Horpácson, a Mikszáth-kúriában irodalomtörténeti kiállítás várja az érdeklődőket. Kazáron tájház, kézművesház és más látnivalók mellett érdemes megnézni azt a 20 millió éves riolittufa eróziót is, melyhez hasonlót a világon mindössze hat helyen tartanak számon.
Mátrafüreden úgyszólván kihagyhatatlan a Palócbaba Múzeum, kellemes sétát tehetünk az Ördögforráshoz is, vagy két és fél órás gyaloglással elérhetjük Kékestetőt.
Recsken a bányamúzeum és az egykori kényszermunkatábor helyén létesített emlékpark lehet az úticél.
Mátraderecskén az országban páratlan széndioxid-szárazfürdőt próbálhatjuk ki, míg Parádon gyógyfürdőzhetünk vagy a Cifraistálló kocsimúzeumot kereshetjük fel.
Sirokon a várból gyönyörködhetünk a tájban, és egykori barlanglakásokat is láthatunk.
No és feltétlenül meg kell említenünk a Világörökség részévé nyilvánított "ékszerdobozkát": Hollókő községet, ahol mindenképp ajánlatos beiktatni egy ráérős falusétát, tájházzal, vármúzeummal és a többi látnivalóval.
Mit együnk?
Valaha a kásák, a krumpli, az egyszerű levesek alkották a palóc konyha alapjait, a leghíresebb fogás, a palócleves viszont nem itteni találmány: Gundel János alkotta barátja, Mikszáth Kálmán és asztaltársasága részére, 1894-ben, a pesti István Főherceg Szállodában, egy ünnepi ételsor részeként. Hagyományos helybeli étel viszont a lábatlan tyúkleves, az öhöm nevű laktató egytálétel, a sonkás, juhtúrós kukoricatekercs, a legényfogó krumplitalpas, a paprikás krumpli, vagy a horpácsi sertéskaraj. A menüre Mikszáth-szelet teheti fel a koronát.
Mit igyunk?
Mivel mind a Mátraaljai Borvidék, mind az Egri Borvidék a közelben található, ez nem okozhat problémát. A riolitos talajt és viszonylag száraz klímát jól bíró fajták gazdag kínálatából választhatunk: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Irsai Olivér, Hárslevelű, Muscat Ottonel, Leányka, Olaszrizling, Tramini, Sauvignon, Szürkebarát, Bianca, Kékfrankos, Kékoporto, Merlot, Zweigelt... De azért két borozgatás között ne hagyjuk ki a parádi gyógyvizeket sem!
Képek forrása