Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Jó böngészést kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista


Facebook


A szépségek szigete: Mallorca
2011.08.11

Hogyan töltsük az időnket?

A pihenni vágyókat számos népszerű, jól bejáratott nyaralóhely várja, a legismertebbek közé tartozik a palmai öbölben fekvő Magaluf. Itt egyebek között diszkóval, spanyol 2008-mallorca-612.jpgtáncestekkel,  kalóz-showval, tengeralattjárós kirándulással és hasonló kellemes léhaságokkal tölthetjük az időnket. A legszembetűnőbb épületek egyike a (fej)tetőre állított Katmandu-ház, ahol egyebek között 4D-s mozit nézhetünk mozgó székekből – igaz, csak meglehetősen rövid filmeket adnak, de élmény…! 

Magalufból busszal vagy akár (elérhető áron) taxival is könnyen eljuthatunk a közeli fővárosba: Palmába, avagy Palma de Mallorca-ba. Kezdhetjük a városnézést a homokkőből épített, 13. századi alapokon nyugvó, és az egykori kalóztámadások miatt2008-mallorca-408.jpg erődszerűen kialakított  Sa Seu katedrális megtekintésével (amelynek egyik oltárát Gaudí alakította át sajátságos stílusban). Folytathatjuk a Palau de l’Almudaina névre hallgató királyi palotával és a pazar panorámát ígérő Castell de Bellverrel.  Joan Miró képzőművész egykori házát is itt találja, aki keresi – most kiállítás látható benne. Ugyancsak a fővárosban nézhetjük meg az egyháztörténeti múzeumot, jót bolyonghatunk Calatrava-óvárosban is.

Ha fürdőzni vágyunk, sziklás és homokos strandok sokasága közül választhatunk – a legszebbek közé tartozik Cala Mandía varázslatos kis öble és Pollenca/ Pollensa hófehér homokkal mesterségesen feltöltött, pineafenyőkkel szegélyezett partja.  De aki nem csak az UV-re hajt, feltétlenül kutassa fel a sziget egyéb kincseit is.2008-mallorca-1308.jpg

Vétek lenne kihagyni Sa Calobra-t, ahol lélegzetelállítóan szép, olykor sziklákba vágott folyosókon áthaladó tengerparti sétányon barangolhatunk a lenyűgözően tiszta vizű, sziklafalaktól ölelt  strandig. A turistákat hajó viszi Sa Calobra-ba, vagy busz a Tramontana-hegység meglehetősen hajmeresztő szerpentinjein. Az éles kanyarokat  az út tervezője, az olasz Paretti mérnök szellemes “nyakkendő”-kanyarokkal tette járhatóvá.

 Ha busszal érkeztünk, hajóval mehetünk tovább – és nagyjából fél óra alatt Sollerbe érünk, ahonnan nosztalgiavasúttal, pompás hegyvidéki tájakon át döcöghetünk Palmáig.

Alcúdiában 14. századi városfalra mászhatunk fel,  a Formentor-félszigeten még akkor is2008-mallorca-452.jpg érdemes elidőznünk, ha lusták vagyunk felmászni vagy felautózni a világítótoronyba, mert a Colomer, azaz Galamb-szikla környéke is feledhetetlen. Valdemossában is jól érezhetjük magunkat, akárcsak valaha George Sand és Chopin - csupa virág, csupa régi kis utca, teraszok, továbbá fő-fő látnivalóként a Valdemossa kolostor.

Bár minden érdekességet úgysem tudunk ezen a helyen felsorolni, azt nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy számos gyönyörű cseppkőbarlang és egy csodálatos állatkert: a Marineland felkeresése is emlékezetessé teheti mallorcai utazásunkat.

De meséljenek tovább minderről a képek! 

Mit együnk?

A mallorcai konyhát spanyol, katalán, portugál, mór és zsidó hatások alakították – nem kell hosszan keresgélnünk, ha jót szeretnénk enni. A közismert fogások egyike Mallorcán msa.jpgis a paella nevű rizses egytálétel, amely számos variációban készülhet: csirkével, hallal, rákkal, zöldségekkel, sajttal, ami éppen akad a háznál. Sok más ételhez hasonlóan ezt is szívesen gazdagítják sofrito-val, ami könnyen elkészíthető, remek ízesítő alapanyag.

A helyi sajtok legismertebbje a teljes tehéntejből készülő, narancssárga vagy barnás kérgű Mahón, mely Menorca specialitása; története egészen ie. 2000-ig vezethető vissza. Frissebb változatának kóstolásához gyümölcsöt (különösen szőlőt), aszalt gyümölcsöt érdemes fogyasztani, érleltebb fajtájához paradicsomot, pirítóst, illetve salátát. A Mehón egyébként univerzálisan felhasználható szószokhoz, zöldségekhez, húsételekhez és süteménykészítéshez is. Lekváros desszertváltozata a Jaleo.

Népszerű alapanyag a sertéshús, ebből készül a jamon serrano is, ami sós, érlelt sonka. Sok helyen rendkívül finom “emeletes” szendvicset fogyaszthatunk, neve pamboli con jamon cerrano. Alapja ropogósra sütött, jókora parasztkenyér-szelet fokhagymávalso.jpg bedörzsölve, olivaolajjal locsolva, melyre serrano-t, sajtot és paradicsomot halmoznak (velő és magok nélkül), némi olajbogyó társaságában. Ezzel tulajdonképpen máris a tapas-ok világába érkeztünk. A tapa (fedő) eredetileg kenyérszelet volt, mellyel a kocsmákban az itallal töltött poharat letakarták, később a kenyérre mindenféle földi jó került, tengeri herkentyűktől a húson és sajton át a zöldségekig. Szóval, ha tapas-t kérünk, akkor mindenféle finom falatokra számíthatunk, amelyekre jól csúszik a kortyolnivaló.

 

Mit igyunk?

A spanyol borokat aligha kell reklámozni. Mallorca 2007 óta önálló borvidék, sokféle 2008-mallorca-977.jpgvörös- és fehérbort állít elő – kóstolgassunk, nem fogjuk megbánni! A cherry szintén okkal népszerű ital errefelé. A kínálatban helyi gyógynövények felhasználásával készült likőrök is szerepelnek. Édesszájúak okvetlenül próbálják ki az horchata-t, vagyis a mandulatejet  - például Valdemossában, vagy Palma legpatinásabb cukrászdájában, az 1700-ban alapított Ca'n Juan de s'Aigo horchateria y chocolatería-ban, a la Vidrierián.

 

A mappában található képek előnézete Mallorca

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.