Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre1 kis fej hagyma apróra vágva, 1/2 csokor friss kapor apróra vágva, 1/2 csokor friss petrezselyem apróra vágva, 1,5 dl olivaolaj, 8 dkg rizs, 1 citrom leve, 3 mentalevél apróra vágva vagy 2 tk szárított menta, 3 dkg pirított fenyőmag, 1 mk cukor, 2 ek mazsola, 25 dkg friss, vegyszermentes, leforrázott szőlőlevél vagy ennek megfelelő mennyiségű konzerv szőlőlevél, só és bors, citromszeletek a tálaláshoz
Elkészítés Serpenyőben,olaj nélkül, fél csésze forró víz hozzáadásával addig pároljuk a hagymát, míg az aláöntött víz el nem párolog. Az edényt lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk az olivaolaj felét, a megmosott rizst, fél citrom levét, a fűszereket, a cukrot, a mazsolát, a fenyőmagot, ízlés szerint sót és borsot. Az egészet jól összekeverjük. Minden megmosott szőlőlevélbe egy teáskanál tölteléket teszünk és szorosan összetekerjük, két végüket is jól behajtva. Egy másik főzőedény alját kibéleljük néhány szőlőlevéllel, és erre helyezzük egymás mellé a töltelékeket. Végül néhány szőlőlevéllel fedjük be. A maradék olajat keverjük el a maradék citromlével, hígítsuk 2-3 pohár vízzel, öntsük a töltött szőlőlevelekre, majd fedjük be az edényt. Forráspontig magas hőfokon, majd nagyon alacsony hőmérsékleten pároljuk, amíg a folyadék elpárolog, és csak az olaj marad az étel alatt. Amikor kissé kihűlt, tálra rendezzük, citromszeletekkel díszítjük.
Tipp Melegen főfogásként, hidegen előételként vagy snackként is adhatjuk. Hideg natúr joghurtot is kínálhatunk hozzá.