Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Jó böngészést kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista


Facebook


Zsurek, lengyel kovászos leves cipóban
2014.04.26

 krakko-2014-aprilis-21-24-278.jpg

Hozzávalók 4 személyre A kovászhoz 6 ek rozsliszt, 2 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, 2-2 db egész bors és borókabogyó, 1 szelet rozskenyér, 1 l meleg víz  A leveshez 1,5 liter füstölt ízű lé (sonkalé, vagy füstízű kockából és húsleveskockából kevert lé), 0,5 liter kovász, só, bors, 4 db keménytojás, 4 db burgonya, esetleg füstölt húsdarabok és 4 db közepes méretű cipó, petrezselyemzöld és őrölt majoránna

krakko-2014-aprilis-21-24-2811.jpgElkészítés A kovász készítését három nappal a leves főzése előtt kezdjük. Egy nagy befőttes üvegbe tesszük a lisztet, az összezúzott fokhagymát, borsot, borókabogyót.  Felöntjük az 1 l meleg vízzel, összekeverjük, és a rozskenyeret is beletesszük. Lefedjük egy kendővel, és 3 napig érleljük úgy, hogy nyugodt helyen tartjuk és nem nyúlunk hozzá. Amikor a savanykás kovász elkészült, leszűrjük. Zárható edényben hűtőbe tesszük, így sokáig eltarthatjuk.

A leveshez 1,5 liter füstölt levet (vagy húslevest füstölt kockával) nagy lábosba töltünk, beledaraboljuk a hámozott, felkockázott burgonyát, puhára főzzük. Botmixerrel pépesítjük, hogy besűrítsük. Beleöntünk 0,5 liter kovászt  és összefőzzük. Ezt a savanykás levet ízesítjük majoránnával, sóval, borssal. Végül a négy kemény tojást félbevágva beletesszük, beledaraboljuk a füstölt húst is, és a levessel együtt lassan hagyjuk felmelegedni.

Tkrakko-2014-aprilis-21-24-224.jpgálalás A cipók tetejét éles késsel levágjuk, puha belüket kikaparjuk (felhasználhatjuk fasírt készítéséhez), és a levest ezekben a cipókban tálaljuk, megszórjuk aprított petrezsemzölddel. Visszatesszük a cipók kalapját és kanalazáskor azt haraphatjuk a leveshez.

Kisokos Ez a leves Lengyelországban tipikus húsvéti fogás, nagyszombaton kötelező, viszont bármikor jólesik, mert annyira finom!  Mi krakkói éttermek étlapján láttuk, megkóstoltuk, és most közreadjuk a receptet. Természetesen fogyaszthatjuk tányérból is, de cipóban tálalva különlegesebb. A hús nélküli változatot is megkóstoltuk, úgy is nagyon ízletes.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.