Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre 2 egész tojás, 4 közepes burgonya, 40 dkg liszt, só, 20 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 10-15 dkg füstölt szalonna, 1 cs kapor
Elkészítés A szalonnát apró kockákra vágjuk és alacsony hőfokon, hogy ne égjenek meg, kiolvasztjuk egy nagyobb lábasban. A szalonnakockákat félretesszük egy tányérra, a zsírból pedig 1-2 evőkanálnyit hagyunk a lábasban, a többit későbbi főzésekhez másik edénybe töltjük és eltesszük. A kaprot megmossuk, lecöpögtetjük, apróra vágjuk, majd félretesszük. Az egész tojásokat elkeverjük a liszttel, majd apródonként annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrű galuskatésztát kapjunk. Megtisztítjuk, lereszeljük és hozzáadjuk a burgonyát, majd az egészet 2-3 csipetnyi sóval ízesítjük. Közben egy nagyobb fazékban, csipetnyi só hozzáadásával vizet forralunk, és a forrásban lévő vízbe galuskaszaggatóval beleszaggatjuk a tésztát. Ha a galuskák feljönnek a víz tetejére, fémszitával vagy lyuggatott merőkanállal leszűrjük, majd lecsepegtetjük őket. Végül a lábasban lévő szalonnazsírban, a főzőlapon hirtelen átmelegítve, a zsírban gyorsan átforgatjuk a tésztát (így finom füstös ízt kap, a fölösleges víz pdig elpárolog). Végül rámorzsoljuk a juhtúrót, és néhányszor átkeverjük vele, míg ráolvad. Azonnal, forrón tálaljuk - tejföllel meglocsolva, szalonnakockákkal és kaporral megszórva.
Tipp Kínálhatjuk savanyúkáposztával is, nagyon jól illik hozzá.