Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre 60-70 dkg friss spenót, 50 dkg spárga, 1 csomag vajas tészta, 2 dl főzőtejszín, 8-10 dkg reszelt sajt, 3 db tojás, 1 csokor újhagyma, 2-3 dkg vaj, kevés olaj, só, bors, szerecsendió és vaj a tortaforma kikenéséhez
Elkészítés A spárgát vékonyan meghámozzuk, 4-5 cm-es darabokra vágjuk és forró, sós vízben 10 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk. A spenótleveleket alaposan megmossuk, szárukat letépjük, majd adagonként nagyobb darabokra vagdaljuk. Egy nagy serpenyőben az olajjal együtt felolvasztjuk a vajat és a spenótot kb. 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és további öt perc alatt készre pároljuk, hűlni hagyjuk, szűrőbe téve lecsepegtetjük. Az újhagymát megtisztítjuk és 1 cm-es karikákra vágjuk, használjunk a zöldjéből is, ha nem sérült, vagy száraz.
Egy nagyméretű, hullámos oldalú tortaformát kivajazunk és kibéleljük a felolvasztott vajastésztával úgy, hogy az oldalát is bevonjuk. Az esetleg kilógó tésztákat késsel levágjuk, hogy a lepény szép legyen. Villával megszúrkáljuk, majd 180 fokos sütőbe tesszük és kb. 10 percig elősütjük, nehogy a tészta nyers maradjon. Ekkor beleterítjük a párolt zöldségeket, rászórjuk a hagymát is.
A tejszínt összekeverjük a felvert tojásokkal, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, belekeverjük a reszelt sajtot és ezt a masszát egyenletesen a torta tetejére terítjük. Lassú tűzön kb. 45 percig sütjük.
Tipp Forrón tálaljuk, tortacikkekre vágva (de langyosan is finom).