Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista


Muszaka, Levintől
2015.03.26

muszaka.jpg

Hozzávalók 500 g darált sertés- és marhahús vegyesen, 1 padlizsán, 6-8 közepes burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 paradicsom, 4 evőkanál vaj, 4 evőkanál liszt, kb. fél liter tej, só, bors, szerecsendió, fehérbors, 1 rúd fahéj, kakukkfű, kömény, 200 g reszelt sajt, olaj

Elkészítés A megmosott burgonyát héjában megfőzzük. Meghűtjük, hámozzuk és karikára vágjuk.

A padlizsánt vékonyan felkarikázzuk és serpenyőben, kevés olajon, sóval-borssal ízesítve "grillezzük", vagyis nagy lángon mindkét oldalát megsütjük.

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a darált húst. Fehéredésig pirítjuk, majd belekeverünk két, kicsi kockákra szelt paradicsomot. Sóval, borssal, kakukkfűvel, őrölt köménnyel és a fahéjrúddal fűszerezzük, majd kis lángon, lefedve puhára pároljuk. Ha kész, a fahéjrudat kidobjuk belőle.

Vajból és lisztből világos rántást készítünk, felöntjük a tejjel, sóval, fehérborssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Hígabb besamelmártást készítünk, így lehet, hogy kicsit több tejre van szükségünk.

Kivajazott jénaiba vagy tepsibe rétegezzük a hozzávalókat: burgonya, padlizsán, felkarikázott paradicsom, hús, ezt egy kevés besamellel meglocsoljuk, majd újrakezdjük a rétegezést. A tetejére burgonya kerüljön. A maradék mártással vonjuk be az ételt. Szórjuk meg reszelt sajttal, és mehet a sütőbe. Fél óra alatt összesülnek az ízek, a rétegek.

Levin mondja  Sejtelmem sincs, mennyire autentikus ez  görög finomság, mert őszinte sajnálatomra még sosem tettem lábamat görög földre, csupán néhány pesti étteremben kóstoltam kék-fehér ízeket. Ott azonban magával ragadott az egyszerűségben rejlő tartalmasság, a valódi, örömteli élet-íz. A görögökről - az isteneken és a mitológián kívül - elsősorban a Családom és egyéb állatfajták c. Durrell-könyv jut eszembe. Csupa-csupa napsütés, játékosság, kalandvágy és végtelen szeretet. A muszaka is pontosan ilyen.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.