Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
A tésztához 225 g cukor, 75 g vaj (nem sózott), 2 tk vaníliaaroma vagy vanília, fél tk fahéj, 2 egész tojás, 195 g finomliszt, 1 tk sütőpor, negyed tk étkezési szódabikarbóna, negyed tk só, 245 g tejföl, 2 ek levendulavirág (gyógynövényboltban beszerezhető)
Az öntetekhez 30 dkg málna és 30 dkg szeder (fagyasztott is lehet), étkezési keményítő, porcukor, víz, 1 tábla narancsos étcsokoládé (Lindt), 2 dl habtejszín
Elkészítés A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Habverővel (közepes fokozaton) jól összekeverjük a cukrot, a vajat, a vaníliát és a fahéjat. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat és minden egyes tojás hozzáadása után jól elkeverjük a masszát. Egy másik edénybe beleszitáljuk a lisztet, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát.
A lisztes keverék egyharmadát hozzáadjuk a vajas keverékhez és jól összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a tejföl felét és azt is bekeverjük. Folytatjuk a liszt és tejföl hozzáadását úgy, hogy liszt kerüljön a tésztába utoljára. Végül óvatosan belekeverjük a tésztába a levendulavirágot is.
Ezután a masszát alaposan kivajazott, kilisztezett őzgerincformába vagy tepsibe öntjük és az előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütjük. A sütőforma méretétől függően a sütési idő lehet rövidebb is. (Érdemes hústűvel próbát végezni.)
A málnát és szedret kevés vízzel, porcukorral és az előírás szerint adagolt étkezési keményítővel mártás sűrűségűre főzzük. Ne főzzük túl, úgy finom, ha a szószban gyümölcsdarabok maradnak.
A narancsos étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk és fokozatosan hozzákeverjük a habtejszínt.