Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Jó böngészést kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista


Facebook


Vörösboros marhapörkölt, Levintől
2014.11.15

vorosboros-marhaporkolt.jpg

Hozzávalók 1 kg marhahús (legjobb a lábszár vagy a lapocka) vöröshagyma, 1-1 db paprika és paradicsom, néhány gerezd fokhagyma, őrölt pirospaprika, só, fekete bors, őrölt kömény, majoránna, kakukkfű, babérlevél, erőspaprika-krém, jóféle, száraz vörösbor (olyan borból készítsük, amit a pörkölt mellé - vagy a készítés közben is eliszogatnánk), zsír vagy olaj

Elkészítés A húst megmossuk, felkockázzuk. A hagymát kis kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Én a paprikát és a paradicsomot is feldaraboltam.

A zsírt vagy olajat felforrósítjuk, beledobjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, és rászórjuk a pirospaprikát. Belekeverjük a húst és visszatesszük a tűzre. Elkeverjük, átpirítjuk. Jöhetnek bele a fűszerek, a paprika és a paradicsom. Kevés vizet öntünk alá, mérsékeljük a lángot, és fedő alatt puhára pároljuk. A folyadékot, ha elfőtte, pótoljuk, de ne legyen túlságosan leveses.

Mikor már majdnem kész, kivesszük a babérlevelet, hozzáöntjük a vörösbort, és ha szükséges, utánafűszerezzük.

Tipp Főtt burgonyával, friss kenyérrel vagy burgonyakrokettel tálaljuk.

Levin mondja A klasszikus magyar konyhával valahogy nem vagyok nagy barátságban. Enni szeretem, de készíteni nem. Negyed kiló pirospaprika kitart nálam legalább egy fél emberöltőig. Sőt, ha már a hagyományoknál tartok, azt is töredelmesen bevallom, hogy harminc-egynéhány év alatt még nem főztem egy tisztességes vasárnapi húslevest. Igaz, tisztességtelent sem! (Nem volt rá szükségem, hála anyának és az anyósoknak!)

Pörköltből sem túl jó az elkészítési rátám. Két ujjamon meg tudom számolni, hány főzet készült a konyhámban. Az első somogyi vaddisznóból készült, a második svéd marhából. De ez olyan finom lett, hogy hamarosan ismétlést kíván.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.