Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók A tésztához 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1/2 cs sütőpor, kb. 1 dl tej, 1 csipetnyi só, 1 tojás sárgája a kenéshez
A töltelékhez 25 dkg darált mák, 20 dkg cukor (kicsit kevesebb is elég), 5 dkg búzadara, 3 dl tej, 1/2 citrom héja reszelve, 1 üveg magozott, lecsepegtetett meggybefőtt (vagy friss meggy ízlés szerint megcukrozva), 2 tojás fehérje
Elkészítés Először a töltelékalapot készítjük el, hogy legyen ideje hűlni. A tejet a cukorral és a citromhéjjal felforraljuk, majd beletesszük a mákot és a darát és 6-8 percen át főzzük, amíg besűrűsödik, de azért még jól keverhető.
A lisztből, langyos margarinból, sütőporból csipetnyi só hozzáadásával tésztát gyúrunk. Annyi tejet adunk hozzá, hogy puha, de rugalmas, jól nyújtható legyen. Ezt egy nagyobb és egy valamivel kisebb cipóra osztjuk. A nagyobbik cipót sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen szétnyomkodjuk úgy, hogy körben egy kis széle is legyen.
A kihűlt töltelékhez hozzáadjuk a kimagozott, jól lecsepegtetett meggyet, majd óvatosan beleforgatjuk két tojásfehérje keményre felvert habját. A masszát egyenletesen rásimítjuk a tepsiben lévő tésztalapra.
A kisebbik tésztacipóból kisebb darabokat lecsípve hosszú hengereket formázunk és ezekkel "berácsozzuk" a sütemény tetejét. Óvatosan rá is nomkodhatjuk-egyengethetjük egy kicsit. Végül tojássárgájával a tésztarácsot megkenjük.
A bélest előmelegített sütőben, közepes hőfokon addig sütjük, míg a teteje szép piros nem lesz.
Ha langyosra hűlt, szeleteljük.