Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Jó böngészést kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista


Facebook

Házi sajt
2011.09.16

fenykep0156-copy.jpgHozzávalók kb. 50 dkg sajthoz 2 l zsíros (házi) tej, 8 dl tejföl vagy kefír (2 nagy doboz), só és fűszerek ízlés szerint

Elkészítés A tejet felforraljuk, majd a tűzhelyet elzárjuk. Belekeverjük a tejbe a tejfölt/kefírt, és 2-3 dkg sót, majd néhány percig az egészet állni hagyjuk. Amikor a sajt-anyag összesűrűsödött benne, a tej helyett pedig már áttetsző savót látunk, akkor óvatosan mélyfenykep0155-copy.jpg edénybe (fazékba) szűrjük, az edény tetejére helyezett tiszta gézkendőn vagy pelenkán keresztül. Ami fennmarad, az a sajt alapanyaga. Hozzákeverhetünk, ízlés szerint, zúzott fokhagymát, apróra vágott snidlinget, zöldfűszereket, piros húsú paprikát, darált füstölt sonkát vagy bármi mást, amit hozzá illőnek érzünk, de óvatos mozdulatokkal, hogy ne "törjük össze". Ezután a kendőt felül összecsomózzuk, fakanálra vagy kampóra akasztjuk és alá helyezzük az edényt, hogy a maradék savó abba csepegjen. Minél hosszabban csepegtetjük, annál inkább összeáll. Kb. 50-60 perc elteltével már szeletelhető állagú, máskülönben krémsajt.

Tipp Ha formázni is szeretnénk  sajtot, akkor kb. 15 perces csöpögtetés után tegyük pl. műanyag szitába, melyből a lyukacsokon eresztül még távozhat a felesleges savó, helyezzünk a tetejére fóliát, arra pedig nehezéket (kő, tégla). Hagyjuk így állni fél napig.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.