Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 rúd bejgli tésztájához 25 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 5 dkg cukor 3-4 kávéskanál tejföl, 2 egész tojás, 2,5 dkg élesztő, 2 kk cukor és1 dl langyos tej az élesztő felfuttatásához
A diós töltelékhez 60 dkg darált dió, 20-15 dkg cukor, 2 dl víz, 1/2 dl tej, 1/2 citrom héja, 10 dkg mazsola, 1 cs vaníliás cukor, méz (ízlés szerint), rum (elhagyható)
A mákos töltelékhez 40 dkg darált mák, 30 dkg cukor, 3 dl tej, 1 csapott evőkanál búzadara, 5-10 dkg mazsola, 1 cs vaníliás cukor, 1/2 citrom héja
A tészta elkészítése A hozzávalókat összekeverjük a felfuttatott élesztővel, majd 1 órára félretesszük és kelni hagyjuk a tésztát. 1 óra elteltével négyfelé osztjuk és kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra.
A töltelékek elkészítése
A diót és a cukrot a vízzel és a tejjel összekeverjük, és kb. 10 percig főzzük. Ha elkészült, hozzáadjuk a többi alkotórészt, majd alapos keverés után, mielőtt a tésztát megkennénk, hagyjuk az egészet kihűlni.
A mákot a cukorral és a tejjel összekeverjük, és addig főzzük, amíg kenhetővé nem válik. Ezután beletesszük a darát és a többi hozzávalót, majd ugyanúgy járunk el vele, mint a diós töltelékkel.
Összeállítás A tölteléket mindig kihűlt állapotban terítjük szét a tésztán, mégpedig úgy, hogy a széleknél 2-2 centimétert kihagyunk, illetőleg felgöngyöléskor betűrünk, hogy a töltelék ne folyhasson ki. A felgöngyölt bejglit a tepsiben sütőpapírra helyezzük úgy, hogy a feltekert göngyöleg széle a bejglirúd aljára kerüljön. Végül megkenjük a tészta tetejét tojás sárgájával, villával megszurkáljuk az oldalát és a tetejét, és sütés előtt még fél órán át állni hagyjuk. A sütést forró sütőben kezdjük, 5-10 percig magas hőfokon folytatjuk, majd csökkentjük a hőmérsékletet. Ezután kb. 15 perc alatt sütjük készre a bejgliket.