Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók a tésztához 35 dkg liszt, csipetnyi sütőpor, 20 dkg vaj, 1 db tojás, 1 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 1 dl langyos tej, a töltelékhez 12 dkg darált dió, 12 dkg cukor, 1 üveg baracklekvár, a tetejére 15 dkg étcsokoládé, 1 ek rum, 1 kk vaj
Elkészítés Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, kevés cukrot adunk hozzá és felfuttatjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük és tálba szitáljuk. Hozzákeverjük a cukrot, elmorzsoljuk benne a puha vajat, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt. A tésztát addig gyúrjuk, amíg a tál falától elválik. Négy darabra osztjuk és vékony lapokat nyújtunk a tepsi méretének megfelelő méretben (kb. 35x25 cm). Az első lapot sodrófára tekerjük és a tepsibe fektetjük. A tésztát megkenjük egy réteg baracklekvárral és rászórjuk a 12 dkg cukorral elkevert 12 dkg darált dió harmadát. A többi lappal folytatjuk, a tetejére csak tészta kerül. A tepsiben hagyjuk egy órán át kelni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a sütemény tetejét villával megszurkáljuk és kb. 20 percen át sütjük, amíg a teteje egyenletesen meg nem pirul.
Közben elkészítjük a csokimázat. A csokoládét egy edényben vízgőz fölött megolvasztjuk, belekeverjük a vajat és végül a rumot is. Amikor a sütemény kihűlt, egyenletesen bevonjuk vele a tetejét.
Tipp Csak néhány óra állás után szeleteljük fel, éles kést használva.
Kisokos E kedvelt sütemény receptjének megalkotója: Gerbeaud Emil.