Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
15 dkg búza finomliszt,
15 dkg zabliszt
2 db főtt burgonya,
15 dkg zabpehely,
2 ek tejföl,
1 db tojás,
12,5 dkg margarin,
1 zacskó sütőpor,
2 kk só,
3-4 dkg reszelt sajt
1-2 ek köménymag
Elkészítés A kétféle lisztet és a zabpelyhet egy tálban összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a puha margarint, az összetört főtt burgonyákat, a tejfölt, és a tojássárgáját. Megsózzuk és 10-15 percig gyúrjuk, hogy egységes tésztát kapjunk. Ha túl ragacsos, lisztet adunk hozzá, amennyiben viszont túl kemény, tejföllel puhítjuk. Fél órán át pihentetjük, majd két cipóra osztjuk, egyenként dolgozunk velük.
Az egyik cipót 2 mm vékonyra nyújtjuk. A tetejét megkenjük a fele mennyiségű tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal és köménymaggal. Sodrófára tekerjük és sütőpapírral bélelt nagy tepsibe terítjük. Derelyeszaggatóval kb. 5x5 centis négyzetekre vágjuk, 180-200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 10-15 perc alatt piros ropogósra sütjük. Amikor a tészta kisült, a kekszeket kissé kihűtjük, a vágás mentén eltördeljük, tálba tesszük.
Ezután a második cipó következik, megismételjük a folyamatot.