Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 főre
70 dkg marhacomb vagy felsál
fehér bors
a páchoz:
3-4 db sárgarépa
3-4 db fehérrépa
1/2 zeller gumó
1 fej vöröshagyma
3-4 db babérlevél
2-3 evőkanál mustár
1 db citrom
2 dl vörösbor
2 evőkanál cukor
olaj
A zsemlegombóchoz:
1/4 kg zsemlekocka (készen kapható)
3 db egész tojás
20 dkg liszt
1 dl tej
só
Elkészítés A páchoz a megtisztított zöldséget felkarikázzuk, az olajon megfuttatjuk, majd a vörösborral felöntjük, összeforraljuk, babérlevéllel, mustárral ízesítjük, a karikákra vágott citromot hozzáadjuk, és félretesszük.
A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, fehér borssal meghintjük, forró olajon átforgatjuk. A húst a pácba beletesszük, ügyelve, hogy a páclé ellepje, majd az egészet a hűtőben letakarva érleljük.
2-3 nap elteltével a húst a páclével együtt kuktában puhára pároljuk (kb 3/4 óra), majd a húst a pácléből kiemeljük, és félretesszük.
A cukrot karamellizáljuk, a páclébe keverjük, a babérleveleket kivesszük belőle és ezután turmixoljuk, majd 1 pohár tejföllel összeforraljuk. A húst a szószhoz adjuk, és néhány percig még együtt főzzük.
A zsemlekockát olajon megpirítjuk, 1 dl langyos tejjel felöntjük, vigyázva, hogy ne ázzon szét. A lisztből és a tojásból vékony galuskatésztát készítünk, ízlés szerint sózzuk, majd a zsemlekockákhoz keverjük. A tésztával jól összedolgozott zsemlekockákból gombócokat formázunk, és forró, sós vízben kifőzzük.
Tipp Tálaláskor petrezselyem levelekkel megszórjuk.