Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 főre
kb. 60 dkg szűzérme (lehet több is!)
flekken fűszerkeverék
disznózsír (olajat is lehet használni...)
A töltelékhez
2 db zsömle
2 dl tej
2 db tojás
1 fej vöröshagyma
só
bors
2 csokor petrezselyem
A körítéshez
1/2 kg újkrumpli
rozmaring
só
Elkészítés
A szűzpecsenyét az oldalán felvágjuk, és lapos, vékony lappá verjük, ügyelve, hogy ne szakadjon el. A flekken fűszerkeverékkel mindkét oldalát beszórjuk, állni hagyjuk kb. fél órán át.
A töltelékhez a két zsömlét a tejbe beáztatjuk. Amikor a zsömlék megszívták magukat, jól kinyomjuk belőlük a tejet. A vöröshagymát apróra vágjuk, a zsiradékban üvegesre pároljuk, majd a szintén apróra vágott petrezselymet a hagymához adjuk, az egészet az elhabart tojásokkal együtt a zsömlés masszához keverjük, és jól összedolgozzuk. (Ha túl lágynak ítéljük a masszát, az állagát zsemlemorzsa hozzáadásával javíthatjuk.)
A kész töltelék fele részét egyenletesen a húsra halmozzuk, feltekerjük, és hústűvel több helyen megtűzzük, egy nagyobb lábosban forróra hevített zsiradékban a hústekercset körben megkapatjuk.
A töltött hústekercset egy nagyobb, zsiradékkal kikent tepsibe helyezzük, mellé halmozzuk a visszamaradt töltelék masszát.
Az újkrumpli héját ledörzsöljük, a krumplikat hosszában megfelezzük, megsózzuk, rozmaringgal meghintjük, és a tepsibe a hús és a töltelék mellé dobáljuk, egy kevés fehér bort aláöntünk.
A tepsit fóliával lefedve 220 fokos sütőbe toljuk, és az egészet kb. fél órán át pároljuk. Ha megpuhult a hús, a fóliát levesszük, és a tepsi tartalmát pirosra sütjük.
Tipp Savanyúsággal kínáljuk. A töltött hús hidegen is finom!