Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók egy termetes fazékhoz
1500 g szálas savanyú káposzta
1 fej édeskáposzta
1000 g darált sertéslapocka
500 g kolozsvári húsos szalonna
150 g rizs
3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors, vegeta (házi)
őrölt kömény, majoránna, őrölt gyömbér
kurkuma, őrölt rozmaring, kakukkfű
őrölt piros paprika
néhány evőkanál liszt
Elkészítés
Az édeskáposzta torzsáját kivágjuk, pár percre forrásban lévő sós vízbe tesszük (blansírozzuk), majd leveleire bontjuk. A nagyobb leveleket kétfelé vágjuk.
A darált húst, a rizst, 1 fej apróra vágott vörös hagymát, a lereszelt fokhagymát, a tojást és a fűszereket összekeverjük. Egy kevés langyos vizet adhatunk hozzá, hogy a massza lágyabb legyen.
A blansírozott káposztalevelekbe töltjük a húskeveréket. A megmaradt káposztát csíkokra metéljük, és a savanyú káposztához keverjük.
A fazekat kikenjük zsírral.
A szalonnát elnegyedelve legalulra tesszük. Erre jön egy réteg káposzta-keverék, majd egy sor töltelékes káposzta. (Ügyeljünk, hogy a nagyobb csomagok kerüljenek alulra!)
A maradék két fej hagymát vágjuk nagyon apróra. Ebből szórjunk a töltelék tetejére, majd egy evőkanálnyi liszt és egy kevés pirospaprika-szórás következik.
Erre ismét szálas káposzta, majd töltött, majd hagyma-liszt-paprika.
Addig rétegezzük, míg a hozzávalók el nem fogynak. A legtetejére szálas káposzta kerüljön. Ezt is szórjuk meg a hagyma-liszt-paprika hármassal.
Öntsük fel annyi meleg vízzel, hogy épp ellepje, majd lassú tűzön legalább két óráig rotyogtassuk.
Finomabb lesz, ha néhány napig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp Tejföllel, friss kenyérrel kínáljuk.
Levin mondja Ahány ház, annyi töltött káposzta. És minden tájegység, háztartás a sajátjára esküszik. Én nagy töltöttkáposzta-rajongó vagyok, előítéletmentesen vonzódom mindegyikhez. Jöhet a szabolcsi paradicsomos, az erdélyi, vagy bármelyik verzió. Ezt most anyukám készítette, a nagymama receptje alapján.