Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre 4 közepes cukkini, 20 dkg szárított paradicsom, 20 dkg sonka, 15 dkg füstölt sajt, 4-6 ágacska friss bazsalikom, 1 mk szárított bazsalikom, késhegynyi őrölt bors, 1 mk oregánó, 1 mk kakukkfű, kevés borsikafű, 3-4 olívaolaj
A körítéshez 8 db nem túl vastag sárgarépa, 1 mk köménymag,1 mk rozmaring, 1 kk balzsamecet, 1 ek olívaolaj
Elkészítés A cukkiniket megmossuk, szárazra törljük, hosszában félbevágjuk, és a belsejüket teknőszerűen kivájjuk úgy, hogy legalább fél cm vastagságú maradjon a teknő "fala". Az így kivájt cukkiniket durvára őrölt borssal megszórjuk. A cukkinik belét körömnyi darabokra vágjuk, és bazsalikommal ízesítve olívaolajon megfuttatjuk, enyhén lepirítjuk. A szárított paradicsomot és a friss bazsalikomot szintén kis darabokra vágjuk, a sült cukkinit hozzáadjuk, a többi fűszerrel ízesítjük, majd a jól összekevert masszát a fél cukkinikbe töltjük, finomra reszelt sajttal megszórjuk.
A körethez a sárgarépákat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, megszórjuk a fűszerekkel, meglocsoljuk az olívaolajjal és a balzsamecettel.
Mindkét zöldséget ugyanabban a beolajozott tepsiben sütjük meg. Előbb külön a sárgarépát, hogy egyszerre készüljenek el, majd kb. 10 perccel utána a cukkiniket tesszük a sütőbe. A zöldségeket 220 fokos sütőben, alufólia alatt pároljuk még 15-20 percig, majd levesszük a fóliát, és az egészet tovább sütjük, amíg a cukkini és a sajt kicsit megpirul.
Tipp Só nem szükséges bele, ha valaki mégis igényli, az utólag, a kész ételt sózza meg (a sós cukkini gyorsan összeroskad, levet ereszt).