Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 2 főre
4 szelet (fagyasztott) tőkehal
2 kifli (vagy gyökérkenyér)
4 db nagyobb fej gomba
2 kisebb lilahagyma
4 szelet bacon szalonna
4 ág rozmaring
2 ág bazsalikom
1 nagy gerezd fokhagyma
6 evőkanál rozmaringos olívaolaj
balzsamecet
2 dl tej
só
A körítéshez
2 db édesköménygumó, zöldjével
édesköménymag
olívaolaj
Elkészítés Az édesköménygumókat megtisztítjuk, cikkekre vágjuk (8 db), zöldjével együtt tepsibe helyezzük, olívaolajjal permetezzük, majd alufóliával lefedve 200 fokon, legalább 35-40 percen át pároljuk. Amikor az édesköményszeletek megpuhultak, az alufóliát levesszük, és a tetejét megpirítjuk.
A rozmaring- és bazsalikomleveleket felaprózzuk, a fokhagymát átpréseljük vagy hajszálvékonyan felszeleteljük, és a rozmaringos olajjal mozsárban összezúzzuk.
A tonhalszeleteket kiolvasztás után sós tejbe helyezzük. Kb. fél óra múlva a tejből kiemeljük, lecsöpögtetjük-kinyomkodjuk, és kb. 4-5 cm nagyságú darabokra vágjuk. A kiflikből és a bacon szalonnából hasonló nagyságú darabokat vágunk. A gombafejeket és a lilahagymákat megtisztítjuk, nagyobb cikkekre szeleteljük.
A haldarabokat a fűszeres olajban megmártjuk, a kenyérdarabokat olívaolajpermettel meghintjük. A halat, a szalonnát, a kenyér- és zöldségdarabokat felváltva 4 db nyársra húzzuk, a nyársakat tepsibe helyezett rácsra fektetjük, a maradék fűszeres olajjal leöntjük, és egy kevés balzsamecetet csepegtetünk rájuk. 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, sütés közben egyszer megforgatjuk.
Tipp Figyeljünk, hogy az édeskömény és a halsaslik egyszerre készüljön el.