Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
500 g darált sertéshús
1 fej apróra vágott vöröshagyma
3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma
fél pohár vörösbor
1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
petrezselyem, bazsalikom, rozmaring
só, bors
kevés olaj
spagetti
reszelt parmezán vagy annak híján füstölt mozzarella
Elkészítés
Kevés olajon fonnyasszuk meg a hagymát, a fokhagymát. Dobjuk rá a darált húst, pirítsuk fehérre, majd öntsük fel a vörösborral.
Sózzuk, borsozzuk, ha szárított fűszereket használunk, azokkal is ízesítsük. Friss fűszernövények esetén várjunk még vele, hogy jobban megőrizzék az aromájukat.
Pároljuk puhára a húst és hagyjuk, hogy elfője a levét.
A hámozott paradicsomot villával vagy turmixgéppel törjük össze. Öntsük a húsra és lefedve, kis lángon főzzük további 20-30 percig.
Frissen főtt spagettivel és reszelt sajttal tálaljuk.
Levin mondja Egyszer régen, még kamaszkoromban történt, hogy BZ konzervatív, elegáns, kifinomult ám rendkívül elbűvölő nagypapája előtt csúszott ki a számon, már nem is tudom miért lelkesedve: "Tök jó!"
Erre mérhetetlenül zavarba jöttem, mert az adott környezetbe nem illőnek éreztem ezt a mondatot. Ő látva elbizonytalanodásomat, barátságosan megütögette az arcomat, majd megjegyezte: "Micsoda fantasztikus szó! A mai fiatalok milyen frappáns rövidítéssel fejezik ki azt, ha valami tökéletes."
Természetesen a "tökéletes" rendkívül relatív. Egy helyzet, egy ember vagy akár egy étel is csak a mi szubjektív mércénkkel mérve tökéletes, másnak talán középszerű vagy éppenséggel unalmas.
De a "tök jó" szemtelenül laza popularitása (épp mint a bolognai spagetti lényegisége) lehetővé teszi, hogy szélesebb rétegeket, ízléseket érintsen.
Szóval ez nem egy tökéletes, hanem csupán egy tök jó bolognai spagetti receptje.