Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 2 főre
40 dkg szeletelt tarja
4 evőkanál olívaolaj
flekkenfűszer
mustár
1/2 dl száraz fehérbor
30 dkg gomba
1 dl főzőtejszín
5 dkg vaj
fehérbors
kakukkfű
só
zöldbors
A körítéshez
5 db krumpli
1 vöröshagyma
grillfűszer
olívaolaj
Elkészítés
A hússzeleteket megmossuk, szárazra töröljük, és fólia alatt mindkét oldalukat kiverjük. A flekkenfűszer, mustár és olaj keverékével a szeletek mindkét oldalát bekenjük, és jól záródó dobozban egy órára a hűtőbe tesszük.
Amíg a hús pácolódik, a gombát megtisztítjuk, felaprózzuk. 5 dkg vajat felolvasztunk, a kakukkfűvel, fehér borssal és sóval ízesített gombát megpároljuk, majd a főzőtejszínnel együtt rövid ideig főzzük.
A pácolási idő leteltével a hússzeletek mindkét oldalára hirtelen kérget sütünk, majd 180-200 fokos sütőben, lefedve pároljuk fél órán át. Amikor a hús félig megpuhult, a szeleteket megfordítjuk, a tejszínes-gombás öntetet ráhalmozzuk, a zöldborsot köré dobjuk, és a fehérbort aláöntve, lefedve tovább pároljuk. Ha már a hús teljesen puha, a fedőt eltávolítjuk, és pirosra sütjük.
A körítéshez a krumplit megmossuk, megtöröljük, hasábokra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, előbb négy, majd nyolc darabba vágjuk, grillfűszerrel megszórjuk, és a hagymával együtt, grillserpenyőben, olívaolajjal permetezve megsütjük.
Tipp Ha sósabban szeretjük a húst, sütés előtt fél órával megsózhatjuk. Vigyázzunk, hogy a krumplihasábok ne legyenek túl nagyok, mert akkor nehezebben puhulnak meg.