Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók egy nagyobb tepsihez
60 dkg finomliszt
30 dkg porcukor
csipetnyi só
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
30 dkg vaj (margarin)
2 tojássárgája
1 dl tej
2 cl rum (aroma)
Továbbá
1 kis üveg baracklekvár
15 dkg darált dió
15 dkg porcukor
fél kávéskanál őrölt fahéj
60 dkg szilva
1 ek kristálycukor
1 cs gyümölcszselé por
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a porcukorral, a sóval, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal, majd elmorzsoljuk a hűtőből kivett, hideg vajjal (margarinnal). Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejet és a rumot. A tésztát gyorsan dolgozzuk össze, mivel a vaj könnyen megolvad és a massza könnyen ragadóssá válik.
Az elkészült tésztát 1 órára hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük. A lehűlt tésztát egy sütőpapírral bélelt (vagy kizsírozott-kilisztezett), nagyobb tepsi alján egyenletesen szétnyomkodjuk. A tetejét megkenjük lekvárral, azt egyenletesen meghintjük a fahéjjal és porcukorral összekevert darált dióval, majd erre kerülnek héjukkal lefelé, szorosan egymás mellé helyezve a felezett szilvák. Végül minden fél szilvára csipetnyi kristálycukrot hintünk, ami sülés közben karamellizálódni fog.
A süteményt 190-200 fokon sütjük készre (kb. 30 perc). Ha kihűlt, készítsük el a csomagoláson látható utasítás szerint a gyümölcszselét és locsoljuk a szilvák tetejére. Ha a zselé megdermedt, akkor szeleteljük a szilvás piténket.
Tipp Legjobb citromos vagy narancsos, illetve semleges zseléport használni.
Ezt a receptet a Kedvenc ételeink - Postások konyhatitkai című könyvben találtuk (és szuperül bevált). Mi az itt leírtnál kb. 5 dkg-mal kevesebb porcukorral készítettük.