Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 főre
60 dkg ponty (tisztítva)
60 dkg harcsa (tisztítva)
halikra és haltej (kihagyható)
3 db vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
2-3 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors
3-4 ek szegedi csemege pirospaprika
Elkészítés
A megtisztított halakat kifilézzük, beirdaljuk/felkockázzuk, besózzuk, felhasználásig hűtőbe tesszük.
Egy nagyobb fazékban megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, megdinszteljük rajta a felkockázott vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk.
Félrehúzzuk a főzőlapról, hozzáadjuk a paprikát, a tisztított, zúzott fokhagymát, megkeverjük, majd felöntjük 1 liter hideg vízzel. Beletesszük a megmaradt halcsontokat, fejet, és ha felforrt, nagyon alacsony hőpfokon, kb. 2 órán keresztül főzzük.
A kész alaplevet ezután fakanál segítségével átpasszírozzuk egy tésztaszűrőn, amelyen fennmaradnak a csontok. Az így kapott sűrű, szálka nélküli levet visszatesszük a tűzhelyre és ha felforrt, hozzáadjuk a filézett halat. Kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük, és ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk. A belsőséget, ha van, akkor tesszük a halászlébe, ha a halhús már csaknem teljesen puha; kb. 10 perc alatt ez is elkészül.
Tipp Tálaláskor kínáljunk hozzá erőspaprikát, friss kenyeret.