Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista



Svéd puncsrolád, Punchrullar - Levintől
2015.10.16

sved-puncsrolad.jpg

Hozzávalók

3 tojás

csipetnyi só

4 dkg cukor

3 dkg liszt

késhegynyi sütőpor

6 dkg fehércsokoládé

 

7,5 dkg vaj

3 ek natúr kakaópor

2 ek vaníliás cukor

egy kevés rum, rumaroma vagy konyak

 

20 dkg marcipán (készen kapható)

a nyújtásához porcukor

 

10 dkg étcsokoládé

csipetnyi só

fél ek étolaj


Elkészítés

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Szétválasztjuk a 3 tojást. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a 4 dkg cukorral addig keverjük, míg a massza egészen világos színűvé válik. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a nagy lyukú reszelőn lereszelt fehércsokoládét. Végezetül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt formában addig sütjük, amíg a torta teteje rugalmasan vissza nem ugrik, ha az ujjunkkal megnyomjuk.

A kész tésztát a formával együtt fémácsra fordítjuk, és így hagyjuk kihűlni.
(Ha lusták vagyunk piskótát sütni, készíthetjük ezt a desszertet darált kekszből vagy kész piskótalapból is.)

A kihűlt piskótát morzsává csipkedjük, és konyharuhával letakarva, egy éjszakán át szikkadni hagyjuk.

A 7,5 dkg vajat a kakaóporral és a vaníliás cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a piskótamorzsát, a rumot, rumaromát vagy konyakot, és az egészet egységes masszává dolgozzuk.

A marcipánt (az eredeti svéd puncsrolád világoszöldből készül) porcukorral megszórt felületen vagy két folpack fólia között néhány mm vastagságúra nyújtjuk. Könnyebb, ha több, kisebb adagra osztjuk a marcipánt és úgy dolgozunk.

A piskótamasszából hengereket formázunk, szorosan betekerjük őket a marcipánba, majd 4-5 cm-es darabokra vágjuk.

Vízgőz felett (egy kis étolaj és csipet só hozzáadásával) megolvasztjuk az étcsokoládét. A roládok mindkét végét megmártjuk benne, majd sütőpapírral borított tálcán vagy szilikonos sütőlemezen, hűtőben dermedni hagyjuk.

Érdemes egy újabb napig pihentetni.
(Már ha kibírjuk 24 órán át, hogy nem faljuk fel!)

Levin mondja A svédek valamiért „porszívónak” is nevezik ezt a falatnyi desszert-mennyországot. Talán azért, mert az ember egyik süteményt a másik után „szippantja” magába. Van benne minden, amitől könnyen lecsúszik az ilyen édesség: puha puncsos belső, színes, édes marcipánborítás és csokoládé.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.