Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
40 dkg nagyszemű szárazbab
40 dkg füstölt hús
5 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
gerezd fokhagyma
só
3,5-4 liter víz
3 ek olaj vagy zsír
3 ek liszt
1 púpozott ek pirospaprika
A levesbetéthez
30 dkg tisztított burgonya (újburgonya nem megfelelő)
kb. 8 dkg liszt
1 tojás
só
A tálaláshoz
petrezselyemzöld
Elkészítés
A babot előző este beáztatjuk.
Felhasználás előtt leöntjük róla az áztatóvizet, leöblítjük, nagyobb fazékba tesszük a füstölt hússal, az egész hagymával (héja nélkül) és az egész fokhagymagerezdekkel együtt. Felöntjük a vízzel.
Ha felforrt, alacsony hőfokon, lassan főzzük készre, kissé félrehúzott fedő alatt. Amikor a hús és a bab már szinte teljesen puha, a hasábokra vágott sárgarépát is hozzáadjuk.
Közben megsózzuk, ízlés szerint - előre nem érdemes, mert a füstölt hús miatt úgy esetleg túl sós lesz a leves.
Ha már minden belevaló puha a levesben, a zsiradékon a liszttel egy kisebb lábasban világos rántást készítünk. Félrehúzzuk a főzőlapról, hozzákeverjük a pirospaprikát. Kiveszünk a levesből 1-2 evőkanálnyi levet, simára keverjük vele, majd a rántást kevergetéssel a lassan forró levesbe visszaadagoljuk. Ezután még egyet forralunk a levesen és el is készült.
A levesbetéthez a burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, és még forrón összetörjük. Ha kissé kihűlt, beleütjük a tojást, a liszttel és csipetnyi sóval egy nagyobb tálban összegyúrjuk. Vizet forralunk egy kevés só hozzáadásával, vizes kézzel kis gombócokat formázunk a masszából és addig főzzük a forró vízben, amíg fel nem jönnek a felszínre. A gombócokat ezután leszűrjük és beletesszük a levesbe.
Tálaláskor az egészet apróra vágott, friss petrezselyemzölddel meghintjük.
Tipp Hogy mennyi liszt kell a burgonyagombóchoz, az attól is függ, mennyire lisztes a burgonya. Az a lényeg, hogy végül jól formázható masszát kapjuk. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, egy gombócot próbaképp megfőzhetünk, és ha egyben marad, valamint nem is túlságosan kemény, akkor jó lesz a massza. Ha szétesik, tegyünk még a krumplis masszához egy kevés lisztet, ha túl kemény, egy kevés vízzel, illetve tojással lágyíthatjuk.