Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista



Sváb bableves krumpligombóccal
2017.02.28

svab-bableves-krumpligomboccal.jpg

Hozzávalók

40 dkg nagyszemű szárazbab

40 dkg füstölt hús

5 db sárgarépa

1 fej vöröshagyma

gerezd fokhagyma

3,5-4 liter víz

3 ek olaj vagy zsír

3 ek liszt

1 púpozott ek pirospaprika

A levesbetéthez

30 dkg tisztított burgonya (újburgonya nem megfelelő)

kb. 8 dkg liszt

1 tojás

A tálaláshoz

petrezselyemzöld

Elkészítés

A babot előző este beáztatjuk.

Felhasználás előtt leöntjük róla az áztatóvizet, leöblítjük, nagyobb fazékba tesszük a füstölt hússal, az egész hagymával (héja nélkül) és az egész fokhagymagerezdekkel együtt. Felöntjük a vízzel.

Ha felforrt, alacsony hőfokon, lassan főzzük készre, kissé félrehúzott fedő alatt. Amikor a hús és a bab már szinte teljesen puha, a hasábokra vágott sárgarépát is hozzáadjuk.

Közben megsózzuk, ízlés szerint - előre nem érdemes, mert a füstölt hús miatt úgy esetleg túl sós lesz a leves.

Ha már minden belevaló puha a levesben, a zsiradékon a liszttel egy kisebb lábasban világos rántást készítünk. Félrehúzzuk a főzőlapról, hozzákeverjük a pirospaprikát. Kiveszünk a levesből 1-2 evőkanálnyi levet, simára keverjük vele, majd a rántást kevergetéssel a lassan forró levesbe visszaadagoljuk. Ezután még egyet forralunk a levesen és el is készült.

A levesbetéthez a burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, és még forrón összetörjük. Ha kissé kihűlt, beleütjük a tojást, a liszttel és csipetnyi sóval egy nagyobb tálban összegyúrjuk. Vizet forralunk egy kevés só hozzáadásával, vizes kézzel kis gombócokat formázunk a masszából és addig főzzük a forró vízben, amíg fel nem jönnek a felszínre. A gombócokat ezután leszűrjük és beletesszük a levesbe.

Tálaláskor az egészet apróra vágott, friss petrezselyemzölddel meghintjük.

Tipp Hogy mennyi liszt kell a burgonyagombóchoz, az attól is függ, mennyire lisztes a burgonya. Az a lényeg, hogy végül jól formázható masszát kapjuk. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, egy gombócot próbaképp megfőzhetünk, és ha egyben marad, valamint nem is túlságosan kemény, akkor jó lesz a massza. Ha szétesik, tegyünk még a krumplis masszához egy kevés lisztet, ha túl kemény, egy kevés vízzel, illetve tojással lágyíthatjuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.