Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 2 nagy tepsihez 20 dkg sütőtökpüré, 50 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 2 ek tejföl, 2 tojás, 17,5 dkg margarin, 2 kk só, köménymag, szezámmag, sajt a tetejére
Elkészítés A sütőtököt meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, felkockázzuk, és mikróban néhány perc alatt megpároljuk. Áttörjük, hagyjuk kihűlni. Amikor a sütőtökpüré már kézmeleg, belemorzsoljuk az élesztőt (nem kelesztjük!), alaposan eldolgozzuk. Hozzáadjuk a puha margarint, 1 tojás sárgáját, a tejfölt, a lisztet és a sót, majd ruganyos tésztát gyúrunk. Fél órán át pihentetjük, majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk és megkenjük egy tojás fehérjével. A tészta bal felét középre behajtjuk, a jobb felét erre ráborítjuk. Alulról felfelé a tésztát a közepéig behajtjuk, majd végül felülről lefelé ráborítjuk és további 10 percig pihentetjük.
Ezután a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét megkenjük a felvert egész tojással. Derelyeszaggatóval 4 cm-es kockákra vágjuk, és az így kapott pogácsákat egyenként gyors mozdulatokkal, oldalról megsodorjuk, hogy magasabbak és hengeresek legyenek. Tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, köménymaggal, szezámmaggal, ízlés szerint. Forró sütőbe tesszük, majd közepesre csökkentjük a hőfokot, és kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.