Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
4 db közepes burgonya
35-40 kg liszt, a burgonya méretétől függően
1 kis pohár tejföl
1 cs sütőpor
15 dkg libazsír (vagy vaj)
5 dkg szezámmag a tetejére
1 db tojás
1 csapott ek só a burgonya főzéséhez + 2 csapott kk só a tésztába
A töltelékhez
1 ek olaj
30-35 dkg sütőtök
só, bors
Elkészítés A burgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk, megmossuk, és annyi vízben, hogy ellepje,1 ek sóval puhára főzzük. Ezután leszűrjük, pépesítjük és kihűtjük.
A meghámozott, kimagozott és felkockázott sütőtököt kevés olajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, amikor megpuhult pépesítjük, még egyszer összeforraljuk, hogy a leve teljesen elpárologjon, majd hagyjuk kihűlni.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a tejfölt és a 15 dkg puha libazsírt, a tojás sárgáját, 2 kk sóval ízesítjük, belekeverjük a kihűlt burgonyát és lágy tésztát gyúrunk belőle.
Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és nagy, kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. A közepükre halmozunk egy kiskanálnyi sütőtökpürét, félbehajtjuk, a szélét összenyomkodjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A maradék tésztát újra kinyújtjuk, és folytatjuk amíg az alapanyagok el nem fogynak.
A tepsiben levő párnák tetejét megkenjük a maradék tojásfehérjével, megszórjuk szezámmaggal, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25 perc alatt piros ropogósra sütjük.