Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre 12-14 db sós palacsinta, 0,5 kg mélyhűtött leveles spenót, vagy püré, 1 ek liszt, 1 dl tej, 5 dkg füstölt sajt reszelve, 5 dkg egyéb kemény sajt (pl. trappista) reszelve, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kk só, késhegynyi őrölt bors, 10 dkg bacon A besamelmártáshoz 3 dl tej, 1 ek liszt, 10 dkg margarin, só, bors, szerecsendió
Elkészítés A palacsintákat megsütjük és félretesszük. A mirelit spenótot kissé felengedve egy lábosba tesszük és olajon pár perc alatt megpároljuk. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük (bátran fűszerezzünk, a spenót igényli az erősebb ízeket, különben jellegtelen marad). Rászórjuk a lisztet, átforgatjuk. Felengedjük 1 dl tejjel, belekeverjük a reszelt füstölt sajtot és fűszerezzük ízlés szerint, majd ezzel a töltelékkel gazdagon megtöltjük a palacsintákat.
Elkészítjük a besamelmártást: a margarint és a tejet egy lábasban melegíteni kezdjük és belekeverünk egy púpozott ek lisztet. Habverővel folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, és az így kapott közepesen híg mártást szerecsendióval fűszerezzük.
A baconkockákat egy serpenyőben megpirítjuk, a visszamaradt zsiradékkal egy hőálló tálat kikenünk, egymás mellé fektetjük benne a feltekert palacsintákat, tetejüket gazdagon megkenjük besamelmártással, megszórjuk a kisütött baconkockákkal és a reszelt sajttal. (Általában a palacsinták csak 2 rétegben férnek el.) 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt pirosra sütjük és forrón tálaljuk.