Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók egy tepsihez
1 doboz spenótos lasagne tésztalap
4-5 db sárgarépa
1 db kis zellergumó
1-2 db kápia paprika
2 közepes fej vöröshagyma
10 dkg erdei gomba (lehet szárított is)
1 doboz passzírozott paradicsompüré
2-3 ek liszt
2 dl húsleves
só, bors, kakukkfű
2-3 gerezd fokhagyma
kevés olaj a pároláshoz
A tetejére fehérmártás és reszelt sajt
Hozzávalók a fehérmártáshoz
3 dl tej,
1 ek liszt,
5 dkg vaj,
só, szerecsendió
Elkészítés A sárgarépákat és a zellert meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, a vöröshagymát meghámozzuk és az egészet ledaráljuk (robotgépben egyszerűbb). Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk és a zöldségkeveréket megpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a feldarabolt gombát, tovább pirítjuk, majd felengedjük húslevessel, 10 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és zúzott fokhagymával ízesítjük, majd hozzákeverjük a lisztet, besűrítjük és végül összefőzzük a paradicsompürével.
Elkészítjük a fehérmártást: A vajat és a tejet egy lábasban melegíteni kezdjük és belekeverünk egy púpozott evőkanál lisztet. Habverővel folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. Sózzuk, felforraljuk és az így kapott közepesen híg mártást szerecsendióval fűszerezzük.
Összeállítás Egy tepsit kicsit kivajazunk, beterítjük egy réteg száraz lasagne tésztával, ráterítünk gazdagon a zöldséges raguból, fehérmártással is meglocsoljuk, majd a következő sor tésztát is leterítjük, lenyomkodjuk, erre megint ragu és fehérmártás következik. Folytatjuk a rétegzést, a tetejére maradjon egy kevés a raguból, gazdagon meglocsoljuk fehérmártással, megszórjuk reszelt sajttal.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és a lasagnet kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Tipp Vigyázzunk, hogy a tészta puhuljon meg teljesen és a tetején a sajt süljön aranybarnára.