Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
4 db közepes burgonya
35-40 kg liszt, a burgonya méretétől függően
1 kis pohár tejföl
1 cs sütőpor
15 dkg libazsír
5 dkg reszelt sajt és egy felvert tojás fele a tetejére
1 kk só a burgonya főzéséhez + 2 csapott kk só a tésztába
A hajtogatáshoz:
10 dkg fagyasztott leveles spenót
1 kk vaj
2 ek mascarpone
1 db felvert tojás fele
2 gerezd fokhagyma, só
Elkészítés
A burgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk, megmossuk, és annyi vízben, hogy ellepje őket, 1 kávéskanál sóval puhára főzzük. Ezután leszűrjük, pépesítjük és kihűtjük.
A felolvasztott spenótleveleket a vajon gyorsan megfuttatjuk, sózzuk, és amikor kihűlt, hozzákeverjük a mascarponét, a zúzott fokhagymákat és a felvert tojás felét.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a tejfölt és a 15 dkg puha libazsírt, 2 kk sóval ízesítjük, belekeverjük a kihűlt burgonyát és lágy tésztát gyúrunk belőle.
Lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk és megkenjük a spenótos krémmel. A tésztát balról jobbra behajtjuk a közepéig, jobbról balra ráborítjuk a másik oldalát, majd alulról felfelé és föntről lefelé is megismételjük a folyamatot. Az így hajtogatott tésztát ismét kinyújtjuk, kb. 2 cm vastagra.
Kisméretű pogácsákat szaggatunk, tetejüket megkenjük a maradék felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 180 fokon, 25 perc alatt piros ropogósra sütjük.