Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 1 üveghez 45 dkg kimagozott sárgabarack, 1 nagy fej lilahagyma, 1 citrom leve és reszelt héja, 4 ek barna cukor, 1 ek balzsamecet, 1 késhegynyi őrölt fahéj és szerecsendió, 1 ek olívaolaj, pici só, ízlés szerint 1 mk kínai vagy indiai fűszerkeverék
Elkészítés A hagymát apró kockákra vágjuk, egy serpenyőben az olajon kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot és rendszeres kevergetés mellett karamellizáljuk.
Hozzáadjuk a feldarabolt sárgabarackot és fedő alatt 5-10 percig pároljuk. Alaposan összenyomkodjuk, fahéjjal, szerecsendióval és az ízlés szerinti fűszerkeverékkel fűszerezzük, majd alaposan összekeverjük. Ha túl sok a leve, addig főzzük, amíg kellő sűrűségű nem lesz. A legvégén hozzáadjuk az ecetet, a citromlevet, a citrom reszelt héját, és fél perc alatt készre pároljuk.
Tipp Forrón tegyük üvegbe, zárjuk le, és amikor kihűlt, tegyük hűtőbe. Kb. 1 hét alatt fogyasszuk el, nehogy megromoljon. Készíthetjük befőttből, vagy mirelit gyümölcsből is. Aki szereti a csípőset, adjon hozzá aprított chilipaprikát is.
Kacsasülthöz, sertés szűzpecsenyéhez, vagy lágy sajtokhoz (pl. grillezett kecskesajthoz, rántott Camembert-hez) kiváló.