Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók a tésztához 8 tojás, 16 dkg vaj (margarin), 25 dkg porcukor, 16 dkg étcsokoládé, 16 dkg liszt, a torta töltéséhez pikáns ízű lekvár, a mázhoz 5 dkg porcukor, 2 dkg natúr kakaópor, 6 dkg vaj (margarin), 10 dkg étcsokoládé, 1 ek olaj
Elkészítés A tojások sárgáját 15 dkg porcukorral és 16 dkg vajjal (margarinnal) habosra keverjük, hozzákeverünk 16 dkg gőz fölött puhított csokoládét és apródonként 16 dkg lisztet. A tojások fehérjéből 10 dkg porcukor hozzáadásával kemény habot verünk. A habot óvatosan, hogy össze ne törjön, beleforgatjuk a csokoládés masszába. Az egészet sütőpapírral bélelt, kerek formába öntjük és előmelegített sütőben, közepesnél valamivel alacsonyabb hőfokon, lassan sütjük meg. Ha az első 15 percben fakanállal résnyire kitámasztjuk a sütőajtót, nem púposodik fel annyira a közepe. Amikor a tészta elkészült (tűpróbával ellenőrizhetjük), megvárjuk, míg kihűl és 3 részre vágjuk. A korongokat pikáns ízű lekvárral (pl. sárgabarack) ragasztjuk össze.
A csokoládémázhoz a cukrot a kakaóval és 2 ek vízzel gyorsan összeforraljuk. A vajat (margarint) az étcsokoládéval és az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a kakaós masszát. Azonnal bevonjuk vele a tortát, amit ezután hűtőbe teszünk. Ha a máz megdermedt, tálalás előtt díszíthetjük porcukorral (ahogy mi tettük), illetve még hűlés előtt csokoládékockákkal vagy hasonló finomsággal.
Tipp Sokáig eláll. Ha kisebb adag tésztát készítünk, elegendő kettőbe vágni. A tálalás előtti porcukros díszítéshez papírból tetszés szerint formákat, illetve sablont vághatunk ki, amelyeket szórás előtt a torta tetejére helyezünk, majd óvatosan eltávolítunk.
Kicsit pepecselős munka, de a csokoládémáz elkészítése előtt a torta tetejét és oldalát is bekenhetjük lekvárral. Ez esetben akkor kenjük a tortára a csokoládét, ha a lekvár kissé már megszikkadt.