Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 főre
60 dkg sertésmáj
2 dl tej
2 gerezd fokhagyma
6 szelet bacon szalonna
4 nagyobb újhagyma zöldjével
pirospaprika
A raguhoz
1 db padlizsán
4 fej gomba
2 db érett paradicsom
1 db zöldpaprika
vaj
provence-i fűszerkeverék
medvehagyma
só
bors
Elkészítés
A májat megmossuk, és a megtisztított, préselt fokhagymával ízesített tejbe áztatjuk 1-2 órára.
Amíg a máj a tejben áll, elkészítjük a ragut: A padlizsánt meghámozzuk, hosszában 1-2 cm-es csíkokra vágjuk, megsózzuk, a sóban 20 percig állni hagyjuk. A paradicsomok bőrét forró vízben lehámozzuk, a paradicsomokat feldaraboljuk. A zöldpaprika csumáját kivágjuk, karikára vágjuk.
A vajon félpuhára pároljuk a megtisztított, felszeletelt, megborsozott gombát, majd a gombához adjuk a paprikát és a paradicsomot, és a szárazra leitatott, kockára vágott padlizsánnal együtt, sóval, borssal, a provence-i fűszerkeverékkel és medvehagymával ízesítve, időnként kevergetve az egészet készre pároljuk.
A májat a tejből kiemeljük, félujjnyi csíkokra vágjuk. A bacon szalonnát feldaraboljuk, kisütjük, az újhagymakarikákat a szalonnával együtt üvegesre pároljuk. A májat a hagymás szalonnára dobjuk, fehéredésig forgatjuk a zsírban, majd a pirospaprikával meghintjük, és még egyet keverünk rajta.
Ezt követően hozzá adjuk a ragut, és további 5 percig a raguval együtt kevergetjük, ügyelve, hogy a máj ne keményedjék meg. Csak a végén sózzuk meg, ha szükséges (a ragu sós!).
Tipp A májat pirított burgonyával vagy rizzsel, és mindig savanyúsággal kínáljuk.