Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre 60 dkg pulykamell, 10-12 szelet bacon, 4 db nagy sárgarépa, 2 db fehérgyökér, fél zeller, 2 db nagy vöröshagyma, 3-4 db babérlevél, 2 dl tejföl, 2 ek liszt, 1/2 l húsleves (kockából) só, bors, 2 ek mustár, 1 ek ecet, 2 ek cukor, 6 ek olaj
Elkészítés A pulykamellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy tepsit kibélelünk a baconszeletekkel és ezekre fektetjük a pulykaszeleteket. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, karikára vágva a tepsibe szórjuk a húsok köré, és részben a szeleteket is beborítjuk.
Az egészet megsózzuk, 4 ek olajjal meglocsoljuk és felöntjük fél liter húslevessel. Alufóliával lefedjük, 200 fokos sütőben kb. 1 óra alatt puhára sütjük.
A zöldségeket mély tálba szedjük, botmixerrel pürésítjük, félretesszük. Ezután egy nagy lábosban 2 kanál cukrot 2 ek olajon karamellizálunk és ebbe keverjük a zöldségpürét. Hozzáadjuk a mustárt, a babérleveleket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt forraljuk. (Vigyázzunk, ha túl erősen forr, a fröcsögő szósz megégetheti a kezünket.)
A tejfölt egy tálkában összedolgozzuk a liszttel és 1 dl vízzel, kicsit megsózzuk és a forró szószba öntjük, alaposan összeforraljuk. Végül az ecettel ízesítjük.
Tálalás A hússzeleteket tálra tesszük és a forró szósszal betakarjuk. Zsemlegombócot vagy kifőtt tésztát adjunk hozzá.