Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 12 muffinformához
fél csomag szárított vagy 20 g friss élesztő
62,5 g cukor
0,6 dl tej
250 g liszt
2 tojássárgája
1 ek vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
fél tk só
62,5 g vaj
125 g mazsola, cukrozott citrom- és narancshéj vegyesen
(nekem aszalt áfonyám is volt felbontva, abból is kevertem bele)
50 g vagdalt mandula
Elkészítés
Az élesztőt és egy teáskanál cukrot elkeverjük a meleg tejben és 15 percig állni hagyjuk.
A lisztet, a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot és a citromhéjat egy edényben összekeverjük, közepébe lyukat formázunk és beleöntjük a tojássárgájákat meg az élesztős tejet. Kanállal összekeverjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott vajat. Összedagasztjuk és ha szükséges, még egy kevés lisztet is gyúrunk bele. Meleg helyen 30 percig pihentetjük.
A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket forró vízben megmossuk, leszárítjuk, majd a mandulával együtt a tésztába gyúrjuk. Újabb 20 perc tésztapihentetés következik.
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral béleljük. A panettone tésztáját tizenkét egyenlő részre osztjuk, és a papírkapszlikba simítjuk. A tészta tetejét kevés olvasztott vajjal bekenjük, és éles késsel kereszt alakban bevágjuk.
A süteményeket 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha a tetejük nagyon gyorsan pirulna, fedjük be alufóliával.
Levin mondja Klasszikus olasz kalács a húsvéti ünnepekre, de finom húsvéton innen és túl, kevésbé klasszikus formában megsütve is.