Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 főre 2 nagyobb padlizsán, 2 ek olívaolaj, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg (pármai) sonka, 50 dkg paradicsom, reszelt parmezán (vagy füstölt) sajt, só és bors
Elkészítés A padlizsánt meghámozzuk, hosszában szeleteljük, lobogó forró, sós vízben félig főzzük (max. 10 perc), majd leszűrjük és takaréklángon, tepsiben kissé megszikkasztjuk. Közben 3 dkg vajon és az olajon üvegesre pirítjuk a kockákra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kockákra vágott sonkát és a kockákra vágott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, és magas hőfokon, olykor megkeverve 15 percig főzzük. Szükség esetén utánaízesítjük.
Ezután a maradék vajjal kikenünk egy tepsit vagy egy tűzálló tálat, padlizsánszeleteket sorakoztatunk bele, majd szószt simítunk rá, végül meghintjük parmezánnal (vagy nagylyukú reszelőn füstölt sajtot reszelünk rá). Így folytatjuk a rétegezést, ügyelve, hogy a tetejére szósz és végül sajt kerüljön. Forró sütőben kb. 20 perc alatt az egészet összesütjük és azonnal tálaljuk.
Tipp Hazai füstölt sonkával, illetve angolszalonna húsos részével is készíthetjük - nem fogjuk megbánni. Tálalhatjuk fokhagymás kenyérrel vagy főtt tésztával.