Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 3 bögre liszt (2,5 dl űrtartalmú bögre), 1,5 bögre víz, 1,5 kk só, 1 csapott mk szárított élesztő, 6-8 db magozott olajbogyó, 2 ek olívaolaj
Elkészítés A lisztet öblös tálba szitáljuk, belekeverjük a sót és az élesztőt, a közepébe öntjük a vizet és gyors, körkörös mozdulatokkal az egészet összedolgozzuk. Nem kell alaposan összegyúrrni, csak éppen lazán álljon össze a tészta. Letakarjuk, és minimum 12 órán át langyos helyen kelesztjük. A kelesztés időtartama lehet hosszabb is, de 24 óra a maximum.
A sütés Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt minimum 200 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett munkalapra, vagy konyharuhára borítjuk, majd megforgatjuk és gyors mozdulatokkal a tepsibe helyezzük. Tepsi méretűre húzzuk szét. Az olajbogyókat félbevágjuk és egymástól kb. 6-7 cm távolságra a tésztába nyomkodjuk. Végül a lepényt megkenjük az olívaolajjal, és egy derelyeszaggatóval 8x10 cm-es téglalapokra vágjuk. A tepsit alufóliával beborítjuk, a forró sütőbe tesszük és 20-25 percig sütjük, letakarva. Ekkor levesszük a fóliát és további 10-15 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük. A sütés időtartama attól is függ, milyen forró a sütőnk.
Amikor a lepény megpirult, kivesszük a sütőből, kihűtjük, és a vágások mentén eltördeljük.