Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 8-10 db közepes méretű, lédús narancs, 4-5 db érett nektarin, 1 db citrom héja és leve, 30 dkg cukor, 1 késhegynyi fahéj, 1 cs vaníliás cukor, üvegenként egy késhegynyi szalicil
Elkészítés A narancsokat kefével erősen átdörzsöljuk, majd hideg vízben 3 napon át áztatjuk, a vizet naponta cseréljük. Az így előkészített, tiszta narancsokból 4 db héját vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér szivacsos részből ne kerüljön bele semmi, különben keserű lesz a lekvár. A többit is megtisztítjuk, eltávolítjuk a gerezdek közötti hártyákat is. A gyümölcshúst lábosba tesszük, hozzáadjuk a vékony csíkokra felszeletelt narancshéjat és 20 percen át főzzük. Ekkor hozzáadjuk a kimagozott, felkokkázott nektarinokat (meghámozni nem szükséges) és további 20 percig főzzük. Amikor már sűrűsödik a massza, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, ízesítjük a citromlével, a reszelt citromhéjjal, a fahéjjal, és további 20 perc alatt készre főzzük. Alaposan tisztára mosott, előmelegített üvegekbe töltjük a még forró lekvárt, tetejükre késhegynyi szalicilt szórunk és száraz dunsztban kihűtjük.