Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista



Mézes puszedli, Edittől
2013.01.02

mezes-puszedli.jpg

Hozzávalók 30 dkg finomliszt, 5 dkg rétesliszt, 15 dkg ( kb. 3 evőkanálnyi) akácméz, 10 dkg porcukor, 1-2 teáskanál natúr kakaópor, 1 teáskanál szódabikarbóna (nem púpozott), 6 dkg puha vaj vagy zsír (margarin nem jó), 1 egész tojás + 1 sárgája, 1/2 kávéskanál őrölt fahéj, 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, csipet őrölt gyömbér (kihagyható), szükség szerint egy kevés hideg víz A díszítéshez 12-15 dkg porcukor, 1 tojás fehérje, hámozott mandula

Elkészítés A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk. A mézet kézmelegnél valamivel jobban felmelegítjük (kb. 50-60 fok), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Beleadjuk a tojást és a sárgáját, majd fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk. Ha nem állna össze, pár csepp hideg vízzel segíthetjük.

A masszát hagyjuk hűlni 5-10 percig. Ezután 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és a formákat az előkészített sütőlemezre tesszük. 8-10 perc alatt megsütjük. Egyenes felületre szedjük, hagyjuk hűlni.

A díszítéshez a megmaradt 1 tojásfehérjéből olyan kemény habot verünk, hogy késsel ki lehessen vágni belőle egy darabot. Közben, folyamatos habverés mellett, evőkanalanként hozzáadjuk a porcukrot. Fényes, sűrű, tartós hab lesz belőle, amit nejlonzacskóba töltünk. A zacskó sarkán nagyon pici lyukat vágunk, a zacskó tetejét összecsavarjuk. Ezzel írókázhatunk, ha nincs igazi írókánk. A süteményeket mandulával is díszíthetjük. Száradásig hagyjuk mindet szétterítve. Pár óra alatt megszilárdul a díszítés, ezután tegyük a puszedliket fémdobozba és tároljuk hűvös helyen, így sokáig finomak, puhák, omlósak maradnak.

Tipp Az díszítéshez ételszínezéket is használhatunk. A díszítés természetesen nem kötelező, hétköznapokra is nagyon kellemes harapnivaló ez a puszedli - kávé, tea mellé ajánljuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.