Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 1 nagy tepsihez 50 dkg liszt, 1 sütőpor, 15 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tejföl, pici só, 1 tojás + 1 tojás sárgája a kenéshez, porcukor a tetejére
Meggyes töltelék: 1 kg kimagozott meggy, 10 dkg darált dió, 5 dkg zsemlemorzsa, 15 dkg kristálycukor, 1 mk fahéj
Elkészítés Először a tölteléket készítjük el. A kimagozott meggyet 5 dkg cukorral elkeverjük, 10 percig állni hagyjuk, majd kissé kinyomkodjuk, hogy ne maradjon túl sok leve. Ekkor hozzáadjuk a többi cukrot, a darált diót, a zsemlemorzsát, összekeverjük, és felhasználásig félretesszük.
A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral és mély tálba szitáljuk. Összekeverjük a többi alapanyaggal és közepesen kemény tésztát gyúrunk. Kettéosztjuk és az egyik felét a tepsi méretének megfelelően kinyújtjuk, kb. fél cm vastagságúra. A tepsibe sütőpapírt teszünk és a nyújtófa segítségével belehelyezzük tésztát, villával megszurkáljuk, majd egyenletesen rásimítjuk a meggyes tölteléket. A következő lapot is kinyújtjuk és a töltelék tetejére fektetjük.
A sütemény tetejét megkenjük a tojás sárgájával, villával néhány helyen megszurkáljuk. Közepesen meleg sütőben (170 fokon) kb. 1 órán át sütjük.
Tipp Amikor a sütemény kihűlt, felkockázzuk és tálaláskor megszórjuk porcukorral. Gyümölccsel is díszíthetjük.