Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Lökhajtással a mennyországba
Bár csak most szagoltunk bele fintorogva a novemberbe (hol van még az igazi tél? Brrr...), jöjjön egy olyan étel, ami pazar ízeivel szilaj vágtára készteti a vért az ember átfázott, elgémberedett tagjaiban.
Eredetileg Piros Christa (igen, így hívják) Koleszterinszegény finomságok című könyvéből származik a recept, de sikerült úgy átfazoníroznom, hogy szegény szerző valószínűleg felkötné magát, ha az én verziómat megkóstolná. Koleszterinszegénynek éppen nem nevezhető, viszont baromi finom és nem utolsósorban laktató! :)
Hozzávalók
20 dkg mirelit vagy 1 doboz konzervkukorica
20-25 dkg lencse
2-3 szem krumpli*
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 szép szál sárgarépa
1 szál fehérrépa*
1 csokor petrezselyem
2 kis szelet füstölt szalonna*
10 dkg parasztkolbász*
só, bors, kakukkfű, oregánó, borsikafű, pirospaprika*, gulyáskrém*
2 dl tejföl*
(a *-gal jelölt hozzávalók nem szerepeltek az eredeti receptben)
Elkészítés
Előző este megmossuk (ez mindig utólag jut eszembe) és beáztatjuk a lencsét. Utána nyugodt lelkiismerettel aludni térünk, ezzel minden előkészítettünk az ételhez.
Másnap apróra vágjuk a szalonnát, és egy szimpatikus, legalább 5 literes fazékban kiolvasztjuk a zsírját. Rádobjuk a megtisztított, szintén kockákra vágott vöröshagymát, és jól megdinszteljük. Amíg ők ketten szerelmesen sülnek, addig megtisztítjuk és feldaraboljuk a zöldségeket.
Ha a hagyma üvegesre sült, hozzányomjuk a fokhagymát és megszórjuk pirospaprikával, majd gyorsan egy pici vizet teszünk hozzá, nehogy a paprika vagy a fokhagyma megégjen. Ezután rátesszük az ízlés szerint hasábokra vagy karikákra vágott sárga- és fehérrépát (nálunk mindig karika, mert így ugyan nem áramlik a csí, viszont az összes gyerek megeszi, ahogy kell), és pár percig együtt pirítjuk őket. Ekkor jönnek a fűszerek, a lencse és a felkockázott krumpli. Ha volt annyi eszünk, és előre megnéztük a mélyhűtőben, van-e otthon kukorica, akkor az is. Mivel én mindig utólag vagyok előrelátó, kénytelen vagyok konzervet használni, az viszont már meg van főzve, tehát a legvégén kerül az ételbe.
Nnna. Ha az összes zöldség a fazékba jutott végre, akkor felöntjük annyi vízzel, hogy kellemes, sűrű levesállagot kapjunk (értsd: a végén megálljon benne a kanál). Aki gondolja, tehet bele akár zöldség-, akár húsleveskockát is, de nem kötelező. Most írhatnám azt is, hogy füstölt hús levével eresztjük fel, mert biztosan azzal is finom, sőt, de a mai szűkös időkben, ugye...
Amikor a zöldségek megpuhultak, akkor jöhet bele a felkarikázott parasztkolbász, a konzervkukorica és a felvagdosott petrezselyemzöld. Ezekkel még hagyjuk rottyanni egyet és kész.
A tányérban ízesíthetjük (kötelező!) tejföllel, esetleg pár csepp ecettel vagy erőspaprikával. A magam részéről mindhármat szoktam beletenni. Ízlés szerint rozs-, illetve fehér kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat!
Másnap értelmet nyer a cím is.
* * *
Szerzőnk nem csak főz - érdemes az oldalára kattintani: Nadine világa