Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
A tésztához:
4 db közepes burgonya
35-40 kg liszt, a burgonya méretétől függően
1 kk só a burgonya főzéséhez + 2 csapott kk só a tésztába
1 kis pohár tejföl
1 cs sütőpor
15 dkg libazsír, vagy vaj
A tetejére:
5 dkg reszelt parmezán sajt
2 kk őrölt köménymag
1 felvert tojás
A hajtogatáshoz:
4 ek ( konzerv) bolognai sugo, (paradicsomos mártás)
Elkészítés A burgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk, megmossuk, és annyi vízben, hogy ellepje őket, 1 kávéskanál sóval puhára főzzük. Ezután leszűrjük, pépesítjük és kihűtjük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a tejfölt és a 15 dkg puha libazsírt, vagy vajat, 2 kk sóval ízesítjük, belekeverjük a kihűlt burgonyát és lágy tésztát gyúrunk belőle.
Lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk és megkenjük a bolognai mártással. A tésztát balról jobbra behajtjuk a közepéig, jobbról balra ráborítjuk a másik oldalát, majd alulról felfelé és föntről lefelé is megismételjük a folyamatot. Az így hajtogatott tésztát ismét kinyújtjuk, kb. 2 cm vastagra.
Közepes méretű pogácsákat szaggatunk, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt parmezán és őrölt köménymag keverékével. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 180 fokon, 25 perc alatt piros ropogósra sütjük.