Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók egy nagyobb vagy két kisebb cipóhoz 3 közepes méretű főtt krumpli, 60 dkg liszt, 2 ek (liba)zsír, 3 mk só, 3-4 dl langyos víz A kovászhoz 2,5 dkg élesztő, 1 mk cukor, 2 ek liszt, 1,5 dl langyos víz
Elkészítés Az élesztőt mély tálba morzsoljuk, hozzáadjuk az 1 mk cukrot, 2 ek lisztet, a 1,5 dl langyos vizet, és 30 (de legalább 15-20 ) percen át meleg helyen tartjuk, hogy jól felfusson.
A burgonyát pépesre törjük egy nagy, mély tálban, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a kovászt, az olvasztott, langyos (liba)zsírt, és annyi langyos vizet, hogy ruganyos, jól gyúrható tésztát kapjunk. Ezt jól kidolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt, mély sütőformába helyezzük.Liszttel beszórva, tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 45 percig kelesztjük (nagyjából háromszorosára kell nőnie).
A tetejét vízzel megkenve, előmelegített sütőben, közepes hőfokon, a középső rácson sütjük úgy, hogy a rács alá egy kisebb lábasban 2-3 dl forró vizet teszünk. A sütés kezdetétől 15 percig ne nyissuk ki a sütőajtót! Ha nagyon hamar pirulni kezd a teteje, akkor letakarjuk alufóliával.
Kb. 45 perc alatt készre sütjük, majd még egyszer átkenjük a tetejét vízzel, és hagyjuk kihűlni. Utána szépen szeletelhető.
Tipp Ezt a receptet a mindmegette oldalon találtuk, és kissé egyszerűsített formában készítettük el. Nagyon finom és puha!