Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre
2 nagyobb, filézett csirkemell
10 dkg kecskesajt
12 tisztított, felezett dióbél
2 ek olívaolaj
só, fehérbors
A tetejére
1-1 vékony szelet keménysajt
A barnamártáshoz*
4 ek olaj
3 csapott ek kristálycukor
1 sárgarépa reszelve
1 fehérrépa reszelve
1 kicsi zeller reszelve
1 kk paradicsompüré
2 ek liszt
0,5 dl víz
szójaszósz
Worcester szósz
mustár
só, bors
1 dl száraz vörösbor
Elkészítés
A csirkemelleket hosszában bevágjuk és szétnyitjuk, kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A kecskesajtot négy egyforma részre osztjuk és mindegyik hússzelet közepébe teszünk belőle, majd diót helyezünk rá.
A hússzeleteket feltekerjük és hústűkkel szorosan összetűzdeljük, olívaolajjal bekenjük. Tepsiben közepes hőfokon, kevés víz aláöntésével, alufóliával letakarva puhára pároljuk.
Ezalatt elkészítjük a mártást, amelyhez az olajon kevergetve karamellizáljuk a cukrot, vigyázva, nehogy megégjen. Ezután a reszelt zöldségeket 2 percig együtt kevergetjük vele, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Ha összemelegedtek, a liszttel megszórjuk, jól elkevergetjük, majd a vízzel felöntjük.
Ízlés szerint 2-3 ek szójamártással és Worcester-mártással, kevés mustárral, borssal ízesítjük, ha kell, utánasózzuk.
Kb. 8-10 percig főzzük, majd szűréssel eltávolítjuk belőle a szilárd részeket. Az így kapott sűrű léhez 1 dl vörösbort adunk, és azzal összeforraljuk.
A megpuhult csirketekercsekről a fóliát leszedjük, a hústűket kihúzzuk belőlük, és mindegyikre egy-egy szelet keménysajtot helyezünk - azzal együtt sütjük pirosra, fólia nélkül.
Tipp A mártással együtt tálaljuk. Krumplipürét, salátát kínálhatunk mellé.
*Mivel a barnamártás elkészítése igen hosszadalmas folyamat, mi most egy egyszerűbb változatot ajánlunk. Ez is finom, és mindenféle sülthöz illik.